Георги Дончев продължи успешния си сезон с още три купи

...
Георги Дончев продължи успешния си сезон с още три купи
Коментари Харесай

Победна серия за Георги Дончев в DMV GTC на легендарната Нюрбургринг

Георги Дончев продължи сполучливия си сезон с още три купи от 4-ия кръг на сериите DMV GTC, надпреварите на Немската асоциация по моторен спорт, които се организираха този уикенд на " Нюрбургринг ". В своя клас българският водач завоюва две първи места в спринтовете и почтено второ място в ендюранс серията " Dunlop 60 minutes ", въпреки " зеленият пъкъл " да посрещна с типично тежки атмосферни условия Дончев и екипа му.

Петъчният ден в подножието на Айфел стартира тъмно и предвещаваше компликации пред водачите по 5.2-километровото GP трасе на Нюрбургринг. За представянето на Дончев не помогнаха и техническите проблеми, които правеха неговото Porsche GT3 Cup несигурно на спиранията. Въпреки това обаче още на свободните тренировки Георги даде сериозна поръчка за интервенция в челото освен на своя клас, само че и в генералното класиране.


Напук на проливния дъжд на първата публична подготовка той записа 9-о време в генералното класиране и второ в неговия клас 4, което несъмнено бе чудесно показване. В квалификацията за първото спринт съревнование на идващия ден Дончев безусловно безапелационно завоюва първата позиция в класа с повече от 3 секунди и половина пред втория Дюпре, а в генералното класиране това му отреди 14-а стартова позиция за първата конкуренция в идващия ден.

Типично за покрайнините на Нюрбург времето взе трагичен поврат и слънцето се появи на старта на " Dunlop 60 minutes ". В квалификацията зад кормилото седна съотборникът на Жоро – Марвин Дийнст, който с време от 2:00.628 в най-хубавия си тур отреди 11-о място на стартовата решетка и сложи Porsche-то на Overdrive Racing - Schütz Motorsport единствено на 36 хилядни зад първите в класа Лаук и Блесинг. След отличен първи стинт за българския водач и повече от 30-минутна борба за позиции, известно време зад Safety Car и с чудесно движение, със сериозна преднина пред съперниците, Дончев отстъпи мястото си в кокпита на Марвин, който затвърди позицията на тима и тандемът приключи Dunlop 60 на 9-та позиция и с второ място в класа.



Съботният ден още веднъж стартира с тъмно време, само че този път трасето бе изсъхнало и квалификацията за втория старт от DMV GTC протече ослепително за Георги. Той съумя да запише време от 2:01.771, което с повече от секунда и половина преднина пред Кристоф Дюпре му отреди първо място в класа и 12-а стартова позиция за следобедното съревнование. Първият спринт за водача на Overdrive Racing - Schütz Motorsport бе оспорван и завладяващ, още първоначално Дончев съумя да извоюва няколко позиции от 14-ото си място на старта, а напред в надпреварата ловко лиши водачеството в класа на Дюпре като съумя да удържи зад себе си и няколко автомобила от горния GT3 клас, единият от които даже позволи съдбовна неточност в битката си с Дончев и провокира излизането на Safety Car още веднъж на пистата. Това пък докара до наказване за другия водач с Porsche GT3 R (отново от най-високия клас), който в опитите си да отнеме 11-ата позиция на Георги го направи в зона с жълт байрак и бе осъден. Така успеха в клас 4 остана за българина, а 11-ата позиция в надпреварата го сложи единствено зад коли от по-високия клас 1.

Във втория старт от DMV GTC борбата бе още по-жестока. С още по-добра стартова позиция Жоро имаше опция да се бори с още повече от " огромните " коли от клас 1. След много зрелищни изпреварвания и битка още веднъж с Алойс Райдер (наказания в предходния спринт водач с Porsche GT3 R), със SLS-a на Бруно Щуки и R8-цата на Еви Айзенхамер, Георги в последна сметка още веднъж си извоюва успеха в клас 4 и почетното 10-о място в челото на колоната.

Равносметката - безапелационна победа в клас 4 след два дни измежду " Зеления пъкъл ", борба с атмосферните условия, сложна за преодоляване кола и мощна конкуренция. Следващото предизвикателство пред Георги Дончев и неговия екип е през идния уикенд на пистата " Ред Бул Ринг " в Австрия с следващия кръг от Porsche Sports Cup.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР