Георги Домусчиев пое съвета на директорите на Нова телевизия със

...
Георги Домусчиев пое съвета на директорите на Нова телевизия със
Коментари Харесай

Нова тв все по-убедено играе в отбора на официозите

Георги Домусчиев пое съвета на шефовете на Нова телевизия със поръчката, че желанието му е да поддържа " досегашната политика на " Нова броудкастинг груп " на справедлива и свободна медия ". Последващите събития обаче сложиха под съществено подозрение тези думи. Дни откакто компанията на Домусчиеви " Адванс медия груп "  влезе в Нова телевизия, за шеф на " Новини и настоящи излъчвания " бе назначена Миляна Велева, която идва от " Канал 3 ". Телевизията, от която Велева се трансферира в Нова, от години се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. През 2015 година компанията " Нова българска медийна група ", която по това време още принадлежеше на майка му Ирена Кръстева, изиска и получи позволение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие " Канал 3 ". По-късно Пеевски, който в това време закупи контрола над сдружението, се отхвърли да завърши договорката. Въпреки това и до момента неговата компания " Лафка " е един от главните рекламодатели в " Канал 3 ", а публицистичната политика на кабелната телевизия е близка до тази на медиите, които депутатът от Движение за права и свободи публично има.

След появяването на братя Домусчиеви в Нова от малкия екран започнаха да си потеглят хора на основни позиции. По решение на новите притежатели бе освободена Силва Зурлева, която работеше повече от 20 години в медията. Тя беше отстранена по-малко от месец, откакто от " Адванс медия груп " обявиха, че тя ще остане като консултант в новия съвет на шефовете, на който самата бе член преди продажбата.

Часове след уволнението на Зурлева „ Свободна Европа ” заяви, че Нова телевизия е отстранила и шефа на направление " Стратегическо развиване " в „ Новини и настоящи излъчвания ” Виктория Бехар. Според информация на уеб страницата второто уволняване пристигнало след въпроси на Бехар към Миляна Велева за връзките й с Пеевски, отправени по време на оперативка. Работещи в Нова телевизия потвърдиха за „ Сега ”, че Бехар е освободена, само че обявиха, че това не е станало поради пререкания на работна среща. Махането на Бехар е било планувано авансово и е било обвързвано с това, че структурата на малкия екран не предвижда подобна служба. Любопитното е, че краткосрочният отговорник за стратегическото развиване се появи в Нова, откакто към този момент бе известно, че братята Домусчиеви ще купят медията. Така Бехар работи на тази позиция по-малко от два месеца, преди да бъде отстранена.

В медийните среди интензивно се приказва, че уволнението на Зурлева и на Бехар няма да остане изолирано деяние и че чистката в Нова ще обхване освен мениджърския, само че и журналистическия състав. С изключително внимание следва да се следи какво ще се случва в новините и в политическите излъчвания на медията - да вземем за пример в утринния блок „ Здравей, България ”. Както е известно, преди към две години съпартиецът на Пеевски в Движение за права и свободи - Йордан Цонев, стартира свое изявление в „ Здравей, България ”, предавайки двузначен привет от Пеевски към някогашната водеща на блока Анна Цолова и към сътрудника й Виктор Николаев: „ Пеевски праща доста поздрави и ви желае креативен триумфи ”, сподели Цонев при започване на присъединяване си. Няколко месеца по-късно Цолова бе свалена от екран и повече не се появи в ефира.

През октомври 2017 година пък тогавашният народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров, който също е работил в " Канал 3 ", непосредствено заплаши Николаев с уволняване поради въпрос на водещия. „ Много мощни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в някаква посока, само че нещо виждам, че липсва столчето й. Аз за такива въпроси, в случай че бях началник в Нова телевизия, непосредствено отстранявам ”, съобщи депутатът, който бе заставен да подаде оставка поради тези си думи. Не след дълго Тодоров стана водещ на предаване в ефира на друга телевизия, която се изявява като буен бранител на ГЕРБ и на ръководещото болшинство - „ Европа ”.    

Любопитното е, че в „ Нова броудкастинг груп ” потеглиха съществени рокади, макар че медийната група е най-голямата и най-печеливша телевизионна компания в страната. Самата Комисия за защита на конкуренцията разгласи в хода на договорката през м.г., че сдружението има най-големите рекламни доходи в България и че това му отрежда водещо място на рекламния и ефирен пазар у нас. Още по-любопитното е, че за заместници на досегашните шефове новите притежатели избират човек от " Канал 3 " - телевизия, която не може да се похвали с никакви финансови и зрителски триумфи. Изборът на Велева щеше да е напряко чудноват, в случай че той не можеше да се изясни с обстоятелството, че в " Канал 3 " са работили и работят едни от най-големите поклонници на ГЕРБ и на политическото статукво всред всички публицисти в България.

 

Като две капки вода

 

Гледайте какво става в Нова телевизия и мислете за Българска национална телевизия. Кадри на близкия до Пеевски " Канал 3 " все по-масово се озовават на шефски позиции в други малките екрани, като един от тях сега ръководи публичната. Бившият водещ в " Канал 3 " и ексизпълнителен шеф на TV7 Емил Кошлуков е отпред на Българска национална телевизия най-малко до провеждането на конкурс за титулярен началник. Изборът би трябвало да завърши на 5 юли, като към момента не е известно кой ще се запише за присъединяване в процедурата. Кошлуков към този момент съобщи по БНТ1, че междинният интервал не е време да се вършат кадрови промени в малкия екран. Но не сподели дали комфортният миг няма да настъпи по-късно, както и дали той е индивидът, който желае да извърши тези промени. Хора от Българска национална телевизия оповестиха за „ Сега ”, че на една от последните срещи с екипа Кошлуков е декларирал, че ще вземе решение дали да се кандидатира за титуляр, откакто разбере какви гаранции ще получи за оправянето с финансовите отговорности на Българска национална телевизия. Подобни гаранции той не може да получи от Съвет за електронни медии, който официално ще организира състезанието, защото регулаторът не може да усилва дотацията или да отпуска изключителни траншове на Българска национална телевизия. Което значи, че Кошлуков има намерение да се допита до ръководещите и да получи съответната информация от тях. Това на собствен ред значи, че той също ще би трябвало да поеме съответните „ задължения ”. Както „ Сега ” писа, съгласно последния отчет на управлението просрочените задължения на Българска национална телевизия са за близо 15.1 млн. лева От него излиза наяве и че публичната медия има ниски лични доходи от реклама и че става все по-зависима от бюджетната си дотация, както и от пари по разнообразни европейски и министерски стратегии, които ръководещите й отпускат.      
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР