Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ © Надежда Чипева

...
Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ © Надежда Чипева
Коментари Харесай

Камарата на ЧСИ: Колектори се представят за частни изпълнители и заплашват граждани

Георги Дичев, ръководител на Камарата на ЧСИ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Частните правосъдни реализатори са събрали 1.1 млн. лева за правосъдната власт през 2016 година
8 юни 2017
Идеите на Мая Манолова ще счупят системата на частното правосъдно осъществяване

Предложените промени в Граждански процесуален кодекс не са в полза на жителите
30 май 2017
Пореден кръг от класовия конфликт

Проектът за промени в гражданския развой търси баланс сред кредитори и длъжници
26 май 2017
Принудителното осъществяване се прекроява по размер на длъжника

Омбудсманът Мая Манолова предлага промени в Граждански процесуален кодекс за отбрана на длъжниците на банки
19 май 2017
Камарата на частните правосъдните реализатори: Няма по какъв начин да знаем от кое място са парите в сметката на длъжника

Поводът - скандал с блокирани обществени заплащания на бременна жена
15 май 2017

Представители на компании за събиране на вземания (колекторски фирми) се показват за частни правосъдни реализатори (ЧСИ), заблуждават жителите и ги подлагат на душевен тормоз. За това алармира във вторник Камарата на ЧСИ в известие до медиите, в което се отбелязва, че по този метод колекторите нарушават правата на жителите и злепоставят частните правосъдни реализатори.
Конкретният мотив за известието са зачестилите сигнали в Камарата за такива злоупотреби, както и скорошна обява в локална медия за гражданка, потърпевша от ЧСИ Пеев, който неведнъж я тормозел. В регистъра обаче няма вписан човек с такова име.

Единствените органи, които могат да реализират наложително осъществяване против имущество на длъжниците, са правосъдните реализатори - държавни и частни, се сочи в известието. " ЧСИ образуват изпълнителни каузи единствено в случай че има решение или заповед за осъществяване, с които съдът се е произнесъл за съществуването на отговорности. Изключение вършат обществените вземания на държавните институции и на общините, които по закон могат да се поемат от ЧСИ и без правосъдно решение ", се споделя още там.

Същевременно, така наречен колекторски компании са търговски сдружения, чийто бизнес се състои в събиране на непознати вземания или изкупуване на непознати вземания (най-често на снабдители на услуги), които след това събират за своя сметка от длъжниците. За задачата обаче, колекторските компании не могат да образуват изпълнителни каузи и да употребяват способите на насилственото осъществяване. Дори в случай че осъдят дебитор по контракт за цесия и той продължава да отхвърля да изплати дълга, колекторските компании би трябвало да се извърнат към частни или страни правосъдни реализатори. Има обаче данни, че от време на време колекторите употребяват и похвати като тормоз и закани.

Сигнали за " мними " ЧСИ се получават още от 2011 година, още от този момент Камарата популяризира информация какво би трябвало да вършат жителите, когато някой се показва за частен правосъден реализатор, се споделя в известието на ЧСИ.

На първо място, по закон ЧСИ наложително споделят документално с жителите, като първо връчват правосъдните бумаги по формираното изпълнителното дело. По този причина, в случай че жител е получил опасност за запор на заплата, сметки, забрана или списък на имущество по телефона, това значи, че някой непозволено се показва за ЧСИ. Известни са и случаи, в които събирачи на задължения употребяват писма, наподобяващи тези на правосъдните реализатори, с цел да изплашат жителите, само че с обикновена инспекция това елементарно се открива, написа в известието. Към него е прибавен линк към регистъра на частните правосъдни реализатори, от който може да се направи цялостна информация за настоящите ЧСИ, в това число по региони, номер в регистъра, адреси, телефони за контакт, е-поща. Първото нещо, което един жител би трябвало да направи, когато получи известие от името на ЧСИ, е да направи информация в регистъра дали подобен ЧСИ съществува под номера, който е посочен, и, в случай че има подозрение, да реализира контакт с него.

" Към момента в България няма законов правилник за активността на колекторските компании, надлежно няма и орган, който да упражнява надзор върху активността им и да глоби нарушителите. Пострадалите от сходни непозволени дейности биха могли да се извърнат към КЧСИ, с цел да получат уточнения и подпомагане ", написа в известието на Камарата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР