Георги Дичев Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са готови да събират

...
Георги Дичев Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са готови да събират
Коментари Харесай

Частните съдебни изпълнители са готови да събират глобите на КАТ


Георги Дичев

Частните правосъдни реализатори (ЧСИ) са подготвени да събират санкциите на КАТ.

Министерството на финансите е дало единодушие за смяната, само че от камарата чакат доста време отговор от Министерство на вътрешните работи, сподели нейният ръководител Георги Дичев.

" Става дума за най-големите извършители, които имат редица висящи актове. Нарушителят остава ненаказан ", тъй като няма кой да му взема санкцията, уточни Дичев. Той добави, че не би трябвало да се прави никаква нормативна смяна, тъй като в закона е указано, че страната може да разпорежда сходно осъществяване.

Дичев допусна, че една от аргументите Министерство на вътрешните работи да не реагира до момента евентуално е водената " акция " против ЧСИ.

" Атаката против нас стигна до такава степен, че адвокатски фирми бяха на крачка от затваряне. Причината е политическата измама, в която имаше и апели за несъблюдение. А правосъдните реализатори бяха превърнати в изкупителна жертва ", уточни Дичев.
По думите му законодателят е залитнал в " другата прекаленост ". " Ако преди имаше превес по повод права на кредитора, в този момент тя е в другата прекаленост във връзка с длъжника ", изясни той.

Липсата на електронни запори към момента е спънка в работата на ЧСИ. Ако те се вкарат, ще се постави завършек на запорирането на суми като минимална заплата, пенсия, обществени заплащания.

Дичев напомни, че с измененията в Граждански процесуален кодекс от ден на ден ще се употребяват електронни търгове. Така частният правосъден реализатор няма да има никаква интервенция. А наддаващите няма да могат да се наговарят за ниска цена. От това ще завоюват длъжниците. През същата платформа длъжници могат сами да продадат парцел.

За първите шест месеца на тази година са събрани над 600 млн лв.. Постъпилите каузи са 110 000. Все повече са събраните суми в интерес на физически лица. И за шестте месеца на тази година са съвсем толкоз, що се касае за цялата предходна. Ръст има и във връзка с вземанията за прехрана, сподели още от камарата на ЧСИ.

До този миг в камарата са подадени над 600 тъжби против работа на ЧСИ. " Има лек растеж и той се изяснява с отрицателната акция против нас ", уточни Дичев. Вече са формирани 61 дисциплинарни производства. Трима души са лишени от дееспособност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР