Георги Дерменджиев е един от най-успешните български треньори – стана

...
Георги Дерменджиев е един от най-успешните български треньори – стана
Коментари Харесай

Георги Дерменджиев: За успехите и някои тайни в Лудогорец, ЦСКА, Левски, братя Домусчиеви и футбола в България |

Георги Дерменджиев е един от най-успешните български треньори – стана 3 пъти първенец с Лудогорец, завоюва още една купа на страната. Най-големите му триумфи обаче са в Европа – 2 пъти класира Лудогорец в групите на Шампионската лига. Начело с него тимът игра против Реал Мадрид, ПСЖ, Арсенал, Ливърпул и други.

Ето какво сподели Георги Дерменджиев пред уеб страницата:

-Господин Дерменджиев, две години не сте част от клубния ни футбол. Какво виждате две години по-късно, има ли усъвършенстване в равнището?
-Моето мнение е, че няма усъвършенстване. Има нерешително показване – някои тимове в избран интервал имат някаква по-сериозна изява, само че за 5-10 мача, по-късно още веднъж слизат надолу. Генерално в равнището ни няма усъвършенстване.

-Освен че за тези две години Левски изпадна в тежка рецесия, Локомотив Пловдив това лято продаде много футболисти, притежателите на Арда напуснаха…
-Във всеки един клуб може да се случи да има разлъка с играчи, само че особено в Локомотив Пловдив намират вярната посока досега. И допускам, че в края на шампионата още веднъж ще бъдат фатор за разпределението на медали. Дано Арда успее да резервира тима си, тъй като е много приветлив. Към момента не виждаме отражение на измененията. Левски е в тежка обстановка и аз доста пъти го споделям, че почитателите са хората, които го закрепиха. И доста огромни възторженостти към тях. Бавно, само че те също ще се стабилизират, само че би трябвало да се изчака. Не би трябвало да бъдем толкоз сериозни – обстоятелствата са си обстоятелства, нямаш финанси, нямаш нужните играчи, само че аз мисля, че там има хора, които работят и им би трябвало още време, с цел да се стабилизират.

-Да, само че почитателите на Левски са нетърпеливи и част от тях подлагат на критика намерено Наско Сираков по някои въпроси.
-Аз мисля, че главната част от почитателите мислят вярно. Има една по-малка част, които желаят да видят Левски доста бързо на друго място в класирането, както и като клуб – на едно високо равнище, само че в последна сметка има действителности и те би трябвало да се съгласят с това.

-Левски обаче започва с три следващи загуби.
-Вижте, има отражение върху тима от всички неща, които претърпяват. Но имат опитни футболисти и считам, че те ще стартират да издърпват тима от тази дупка. На всеки тим може да се случи да допусне три загуби – не е страшна драма.

-Трябва ли да се върне Станимир Стоилов отпред на Левски?
-Това е негово решение. За мен Мъри е един от най-хубавите български треньори.

-Предстоят мачове на ЦСКА Срещу Виктория Пилзен. Именно под ваше управление Лудогорец отстрани чешкия отбор, с цел да влезете в групите на Шампионската лига през 2016 година.
-Тогава Виктория Пилзен беше първенец на Чехия и имаше много класни футболисти. Аз мисля, че ЦСКА може да преодолее Виктория Пилзен. Стойчо Младенов е треньор, който може да изчерпва безусловно оптималното от играчите си. Голям мотиватор е, умее да вдъхва убеденост в играчите си. Пожелавам им триумф. В ЦСКА се завърнаха и някои от контузените момчета, тъй че в случай че съумеят до мача да бъдат в цялостен състав, имат съществени шансове.

-Изненадахте ли се от мачовете на Виктория Пилзен с уелския ТНС в предходния кръг? Чехите едвам не отпаднаха и отстраниха съперника едвам след дузпи.
-Такива мачове се играят доста мъчно, тъй като има много огромна доза подценяване. Отборът от Уелс са полупрофесионалисти, само че футболистите се раздават до дъно. И тъкмо в такива моменти е изненадата от сходни тимове. В ЦСКА би трябвало да знаят и изобщо да не вземат под внимание представянето на Виктория Пилзен против ТНС.

-Как ще коментирате нападките, които насочи Любослав Пенев на конференция преди няколко дни?
-Аз почитам всички български треньори, би трябвало да се поддържаме и би трябвало да бъдем толерантни един към различен, с цел да може да има напредък. Останалото не желая да разясня.

-Лудогорец ще играе с Малмьо в плейофните мачове за влизане в Шампионската лига. Какво очаквате от тези дуели?
-Тези плейофните мачове нямат съвсем нищо общо с останалите дуели, с които си достигнал до тази фаза. Плейофите се играят извънредно умно и тук към този момент силите са съвсем изравнени. Лудогорец постоянно е имал преобладаващ жанр на игра. Това е силата на този тим. И естествено, че има късмет и то доста огромен за влизане в групите.

-Как се стигна до триумфите на Лудогорец? Защо в Разград успяхте да го извършите, тъй като два пъти влизане в групите на Шампионската лига беше знамение?
-Точно по този начин, за българския футбол това се одобри нереалистично, само че Лудогорец вървеше малко по малко по своя път и реализира това не инцидентно. Постигна го със селекция и игра. Аз постоянно съм желал, когато преодолях и двата плейофа – тимовете, с които трябваше да бъдем в групите на Шампионската лига, да бъдат оптимално мощни. За да може играчите ни, които влагаха максимума от себе си, да видят най-високата класа във футбола. Има нещо, което се омаловажава – само че Лудогорец прескочи групата на Шампионска лига и игра 1/16-финал в Лига Европа. Това е извънреден значим миг за клуба, играчите и за футбола ни.

-Защо успяхте, по какъв начин се случиха тези триумфи?
-На първо място повода са двамата притежатели Кирил и Георги Домусчиеви, които са съумели предприемачи и знаят по какъв начин да вършат мениджмънт и във футбола. Те построиха футболна база, която е равнище Европа. Това е първата и най-важна причина, с цел да има подобен тим. След това е значим екипът, който работи върху това нещо. Ние още в самото начало имахме увереността и бяхме с ясно схващане, че щом ни се дават тези благоприятни условия и условия, ще създадем по този начин, че тимът да бъде първенец и да играе в Шампионска лига. Защото това сме го говорили пред играчите.

-Наистина ли вярвахте, че Лудогорец ще стане първенец или пък ще играе в Шампионска лига?
-Може да попитате някое от момчетата, които бяха на първата подготовка на Царско село, откакто се събрахме за подготовка. Ние като треньори го казахме на футболистите – ние тръгваме да ставаме първенци и да влезем в групова фаза на Шампионска лига. Това е истина, която малко хора я знаят. Когато се покрият тези думи с каузи, играчите стартират да ти имат вяра, тъй като схващат, че това е истина. Имайте поради, че когато станахме за първи път първенци – футболът в България беше на напълно друго равнище в съпоставяне със в този момент. Погледнете какви футболисти играеха тогава в ЦСКА или Левски, напълно друго беше равнището.

-Какво се случи в националния тим?
-Болезнена тематика, тъй като имах доста огромната упоритост в действителност да се случи нещо, само че моят интервал съответства и с разгара на Ковид пандемията. Много футболисти отсъстваха, имаше доста контузени. Никой не обърна внимание, че когато бяхме в цялостен състав, победихме Чехия. Аз обаче бях удовлетворен, тъй като тимът с такива победи натрупа самочувствие.

-Какво е мнението ви за кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС?
-Всички чакат, че нещо би трябвало да се случи с българския футбол, само че това ще отнеме ужасно доста време. А и доста време е изгубено. Аз постоянно съм твърдял, че ние имаме гении, само че до 15-16 години и по-късно връзката се губи. И е реалност, че нямаме футболисти, които да играят в мощни европейски шампионати.

-Защо се губи връзката, както вие казвате и юношите не съумяват да пробият в мъжкия футбол? Чужденците пречат ли?
-Чужденците се взимат, тъй като няма класа от страна на българите. Никой президент няма да вземе чужденец, в случай че има българин, който играе добре. Ние би трябвало да го признаем това нещо и би трябвало да се работи. Всички споделят – да се работи, да се работи, само че това сякаш остават единствено думи… Много са факторите, на които би трябвало да се обърне внимание. Родителите също са значими – трансферират момчетата от тим в тим единствено и единствено да играят, тъй като на едно място били запаси, само че всички желаят да са титуляри. Искат да ги изкарат в чужбина на 15 години и след това се връщат назад.

-Треньорите в школите обаче на какво равнище са?
-Аз мисля, че в България има положителни треньори, само че те би трябвало да се оставят да вършат това, което могат. И да няма вмешателство от страна на родителите.

-Президентите и притежателите на клубове задоволително ангажирани ли са към школите си? Вие бяхте дълъг интервал в Литекс, който тъкмо тогава сътвори академия и тя съумя да „ зарежда “ националните тимове много години.
-Това е верният метод на работа. В Лудогорец също имат извънредно вярна посока на работа школата. Но Лудогорец е най-високото равнище и тимът играе в Европа. И с цел да влезеш да играеш в този тим, равнището на едно момче би трябвало да бъде доста съществено. Но има много момчета, които са артикул на школата и играят в други тимове, с цел да натрупат опит. Доста дълъг интервал се загуби, в който школите се поизоставиха. Сега се следи едно възкръсване, само че е прекомерно рано да се чакат резултати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР