Георги Денев е една от легендарните фигури на ЦСКА и

...
Георги Денев е една от легендарните фигури на ЦСКА и
Коментари Харесай

Георги Денев: Имал съм лош характер. А Кройф и Бекенбауер?

Георги Денев е една от именитите фигури на ЦСКА и българския футбол. Известен е и с прякора си Кучето. Роден е през 1950 година, стартира кариерата си в Ловеч. В ЦСКА играе девет години /1968-1979/, като става пет пъти първенец и три пъти притежател на националната купа.

Има над 50 мача и 10 гола за националния тим. Изиграва паметни мачове с ЦСКА в евротурнирите, взе участие и на международното състезание в Германия през 1974 година. Страхотен дрибъл, пас и висока ефикасност – това е Денев на терена. Твърд темперамент, неуместен за доста хора. В искрено изявление пред Livesport.bg Денев изрази своето мнение за доста неща, свързани с “червените” и българския футбол.

 32-2  32-1  32-3  32-4
– Виждам, че изглеждаш добре. Възстановяваваш ли се от здравословния проблем, който имаше?
– Да чукна на дърво – да. Но по какъв начин от ЦСКА никой не ми се обади? Да ме питат – по какъв начин си, що си. Явно съм неуместен за доста хора.

– Получи ли покана за юбилея на клуба?
– Аз покана получих, благодаря, то оставаше и това да не стане. Съвсем обикновено е. Интересно ми е обаче за какво всички се натискат да работят в ЦСКА. И какво примерно в последно време ми го дават Цецо Йончев по всякакви малките екрани и медии – тъй като падна от “Левски” със 7:1 ли? Аз имам близо 60 мача в националния тим, имам и голове. Не мога да вървя при някого да се натискам за работа

– Има ли в действителност спор сред теб и някой в ЦСКА?
– За мен – не. Но когато те пренебрегват, то от единствено себе си става. На кого съм направил нещо? Все аз съм черната овца. Какъв е този нарцисизъм. Има хора с по три мача в националния тим и те завиждат. Защо?

– Настроен си доста неприятно към работата в Детско-юношеската школа.
– Кажете ми първо какъв е този Яръмов. С фигура на колхозник, а не на началник на такава школа. Не желая да виждам такива хора в клуб като ЦСКА. Ами Добри Митов? Взима си родата на работа, да вземе и татко си, и майка си там. Помните ли какво направи в Букурещ? Отпаднахме от Стяуа поради него. И той ще дава ум, да ме извинява Ганчев.

– Казваш, че не се основават играчи?
– Играят всякакви деца на таксиметрови водачи. А нямало сякаш привилегировани. А какво направи Сашо Борисов за 30 години? Нищо. Само понякога, като останат без треньор, го употребяват да си дава лиценза.

– В какви връзки си с управлението на ЦСКА?
– Аз неприятно нямам към никого, те имат към мен. Освободиха ме преди време, когато бях на 28 години. Заминах за Гърция. Как да няма спорове?

– Защо тимът се срина в края на сезона?
– Слаба душeвност, очевидно. Нямат дух. Не са устойчиви, слаба организация – това са аргументите.

– Явно и сред вас, ветераните, има търкания.
– Знаеш ли, през 1978 година ме упрекнаха, че съм продал мача в Свищов против “Академик”. Истината е, че го продадоха други, знам им имената. Аз имам две деца – заклевам се в тях, че мачове не съм продавал в никакъв случай! Още нещо. На 21 години бях, на шампионат сме в Палма де Майорка. Определиха ме за най-хубавия състезател, а по-късно в рейса никой не ме поздрави. Кажи ми какво е това? В този миг Реал Мадрид искаше да ме вземе.

– Одобряваш ли тези цесекари, които в този момент работят в “Лудогорец”?
– А, ето го въпроса. Защо отиват там? Защото гледат парите. Нали са огромните цесекари. Всичко е пари, нали? Продадоха се на Кирил Домусчиев. Така на следващия ден и в “Левски” ще отидат да работят.

– Как може да бъде спряна серията на “Лудогорец”?
– Не виждам по какъв начин. Разполагат с доста средства, вършат си каквото си желаят. Само с вложение на доста пари може да бъдат спрени. Няма различен метод.

– Предстои присъединяване на ЦСКА в Европа. Още няма нов треньор. Нови играчи?
– Нямам тъкмо мнение, тъй като съм отвън клуба. Но е ясно, че 5-6 нови би трябвало да дойдат. Не се дават благоприятни условия на българските футболисти, това е към този момент огромен проблем.

– Треньорът – българин или чужденец?
– Българин, естествено. Какви чужденци? Имаме имена, персони. Чужденецът ще пристигна, ще вземе торба с пари и ще се провали. Не знам за какво отстраниха Стамен Белчев. Аз го харесвах. Ами да вземат Цецо Йончев, та да паднем в този момент с 14:1.

– Разкажи нещо за най-паметните ти мачове.
– С ЦСКА – естествено, мачовете с Байерн. Едва се отърваха да не ги отстраним. Срещу Ювентус също играх доста мощно, вкарах и гол. В националния тим – мачовете с Португалия. Имам 10 гола в националния. Помня доста мощни мачове и против “Левски”. И на тях постоянно им вкарвах.

– Кои тимове те желаеха преди време?
– Споменах за Реал Мадрид, имах диалози и с Бекенбауер за Байерн. Но аз тогава не желаех да оставя родителите си. А и усещах нещо като национализъм в тези времена.

– Казват, че Денев имал неприятен темперамент и оттова идват проблемите…
– Да, сякаш съм бил неприятен темперамент. А Кройф и Бекенбауер какви характери имат? В осми клас бях, а започнах да играя професионален футбол в Б група! Днес какви характери имат? Някакви п…

– Гриша Ганчев може ли да се бори с Домусчиев?
– И двамата са богати, защо се ядат, не ми е ясно. Няма смисъл от това, футболът ни губи.

– Има ли проблем кое е същинското ЦСКА?
– Няма и не трябва да има. Но, в случай че другото ЦСКА влезе в Първа лига, ще стане огромна неразбория! Все отново други хора го вземат решение това нещо.

– Разкажи ми най-после историята с твоя престой в “Левски”.
– Както загатнах, на 28 години ме освободиха от ЦСКА. Иван Славков, Бог да го елементарни, ми вика – ела, Гошо, в “Левски”. Тренирах там един месец. Добре че Славков въпреки всичко уреди прекосяването ми в гръцки клуб и отпътувах. Но нали виждаш какъв брой играчи след мен смениха единия с другия клуб. И Йохан Кройф приключи кариерата си във Фейенорд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР