Георги Чолов е едно от знаковите имена за Левски и

...
Георги Чолов е едно от знаковите имена за Левски и
Коментари Харесай

Легендата Георги Чолов: Във вечното дерби става ясно кой може и кой не може

Георги Чолов е едно от знаковите имена за Левски и българския волейбол като играч, треньор и началник. Посвещава на обичания си спорт цели 52 години. В треньорския си кариера има трофеи със „ сините ” при дамите и мъжете. Шампион е и с мъжкия отбор на Славия. Бивш народен селекционер на България.

Освен дългогодишната си работа в Левски Чолов поставя основите на волейбола и в Бургас и Дупница, които след това се трансфораха в обичайни волейболни градове у нас. Като основен управител той е в основата на превъзходството на Левски Сиконко от края на предишния и началото на сегашния век. През 70-те години Чолов слага основите на волейбола в Италия, като стартира работа в Торино. Негов възпитаник е бил някогашният народен селекционер на мъжете Силвано Пранди.

Свързахме се с именития Георги Чолов във връзка идното " постоянно " дерби с ЦСКА в понеделник.

- Г-н Чолов, къде ви намирам?

- Тук, където си пребивавам - в една вила покрай Царево.
 Легендата на волейбола Георги Чолов навърши 81 години! Легендата на волейбола Георги Чолов навърши 81 години!
- Предстои следващото " постоянно " дерби Левски – ЦСКА. Имате дълготраен опит како играч и треньор в този мач. Какво е първото, което ви идва на мозъка като чуете постоянно дерби?

- Огромната посещаемост. Говоря за 70-те и 80-те години на предишния век. Зала „ Христо Ботев ” беше тясна за всички хора, които желаеха да гледат този мач. Много хора оставаха отвън нея. Този мач беше един празник. Агитките вършиха атмосферата страхотна. Всичко обаче минаваше спокойно. Не беше като във футбола. Все отново постоянно имаше и доста милиция. И конна дори. Спомням си мача през 1984-а, когато ЦСКА бяха станали европейски шампионки, ги бихме 3:0, а отвън залата останаха повече хора, в сравнение с имаше в нея. Затова и ситуацията беше комплицирана.
 Награди чакат феновете на Вечното дерби Награди чакат феновете на Вечното дерби
- Какъв най-ярък положителен спомен имате от тези дуели и надлежно отрицателен?

- Спомените са безчет и като играч, и като треньор. Играехме в дребни зали, където припламваха и искри. Имаше влияние върху съдиите. Но другояче ние бяхме съперници на игрището, само че отвън него бяхме другари. Няма да не помни мача през 1983 година. Бях треньор на мъжкия отбор на Левски. От ЦСКА бяха доста сигурни, че ще завоюват. Нашият състав обаче също бе мощен – с Асен Гълъбинов, Чернишов, Митко Тодоров, Данчо Ангелов. Станахме 2 пъти вицешампиони на Европа. Мачът завърши доста бързо с 3:0 за нас. Никой не очакваше. За ЦСКА играеха Любо Ганев, Пламен Христов, Петко Петков, Драгиев. Това бяха имена във волейбола. По това време волейболът беше надали не повече от футбола. Особено на клубно ниво.

През 70-те и 80-те години правилникът забраняваше играчите да отиват в чужбина и тимовете бяха доста мощни. После се одобри едно предписание след 28 години да можеш да отиваш зад граница. Сега всичко се продава в зелено. Наши момчета търкат пейките в огромните тимове, тъй като не постоянно може да се пробие, тъй като не отиват готови за това равнище. Тук-таме изникне нещо. И по този начин израслото положително за България се изпарява.

Спомням си и един мач от 1981 година при дамите. Тогава ЦСКА имаше един от най-силните си сформира. Биха ни 3:2, а имахме 2 шанса да приключим мача в наша изгода. За огромно страдание загубихме. През 1984 година ЦСКА бяха европейски шампионки с Верка Николова, Никодимова, Мая Стоева – златно потомство. Играем на един шампионат в Пловдив. Поздравих Верка за европейската купа и тя ми споделя: А, ти ме поздравяваш. Аз отговорих: Да, тъй като на финала ще те удрям и ще съм победил европейския първенец. Ах, ти, отвърна тя. Смяхме се. И в действителност на финала ги бихме с 3:0. Пак беше доста огромна изненада.
 Левски и ЦСКА ще проведат открити тренировки в зала Левски и ЦСКА ще проведат открити тренировки в зала " Левски София " преди волейболното дерби
- След дни следва следващо издание на безконечното дерби при мъжете. ЦСКА е първи в класирането, а Левски – трети. Какви са упованията ви?

- Следя мачовете от шампионата по малкия екран. Левски имаха един интервал, в който бяха в доста добра форма. Победиха в Пазарджик, победиха Дея спорт в София, биха ЦСКА. Въобще имаше една серия от 4-5 доста мощни мача. По-старите играчи се преливаха с по-младите. Ролята на първите за израстването на новите в състава е доста значима. Не може внезапно да се прави, както се случи в националния – внезапно махаме тия и слагаме други. Трябва да има по-опитни в състава, тъй като един млад играч пораства, когато има и победи. Не може единствено да губиш и да има напредък. Струва ми се, че в този момент има лек спад в играта на Левски. Но дербито си е дерби. Различен мач. Трудно може да предвижда. В него силите са изравнени поради самия темперамент на конфликта. Надявам се да стане прекрасен мач.

ЦСКА се показа мощно в последния мач - победи още веднъж Хебър. Явно, че при първенците нещо не върви напоследък. Но като цяло не съм доста впечатлен поради огромния брой играчи на солидна възраст в шампионата. Ние надали не сме най-старият шампионат в Европа. Така не се дава опция на младите да порастват. Иначе откакто се стабилизира финансово, ЦСКА наподобява в този момент по различен метод.

Силният коз на Левски е сервисът. Ако му влиза, това малко ще наклони везните в интерес на „ сините ”. Сервисът обаче е нож с две остриета. Ако него рискуваш – неприятно, в случай че доста го рискуваш – отново неприятно. Трябва да се откри салдото. Според мен ЦСКА са по-силни в нахлуване. Според мен следва едни психическо дерби. В този мач постоянно се усеща напрежение и при такава обстановка се демонстрират положителните, огромните играчи – кой може и кой не може.
 Легендата на ЦСКА Димитър Каров: Възхитен съм от залата на Левски Легендата на ЦСКА Димитър Каров: Възхитен съм от залата на Левски
- Следите развиването на Левски като клуб в последните години?

- Много хубаво стана, че Владо Николов съумя да закрепи Левски. Защото другояче щеше да загине. Трябва да отдаде заслуженото на Владо. Той е мой ученик, дълги години е бил в Италия. На него му е ясно по какъв начин се провеждат нещата в един клуб. Говоря за школата, тъй като тя е в основата на пирамидата. Левски към този момент има една добра школа. И неговите деца напредват във волейбола. Щом основата е положена, както би трябвало, ми се коства, че ще има развиване. А няма да е единствено някакъв проблясък.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР