Георги Чолаков ще оглави Върховния административен съд за следващите 7

...
Георги Чолаков ще оглави Върховния административен съд за следващите 7
Коментари Харесай

Георги Чолаков ще оглави Върховния административен съд

Георги Чолаков ще оглави Върховния административен съд за идващите 7 години. Със същия брой гласове и съвсем без спор - новият Висш правосъден съвет повтори избора на предходния. До прегласуването се стигна, откакто президентът Румен Радев отхвърли да подпише декрет за назначението на Чолаков. След днешното решение съветът ще изпрати наново предложение до президента, което по Конституция той няма право да върне и би трябвало да издаде декрет за назначението на Чолаков.

 © фотография: АРХИВ
Нов съвет и нови 20 гласа за Георги Чолаков. Само 4-ма бяха срещу. Той даде обещание да наложи съдийското самоуправление, като се допитва до сътрудниците си за значимите решения.

Георги Чолаков - определен за ръководител на Върховен административен съд: Аз съм тяхна номинация. Те са моите криви огледала, в които аз всеки ден се оглеждам. Те ще ми споделят къде бъркам и къде не. Смятам, че дружно можем да реализираме доста.
Подкрепата от съдиите във Върховен административен съд беше измежду причините " за " Чолаков. А също - че се е показал безапелационно и има потенциал и воля да извърши амбициозната си стратегия.
Красимир Шекерджиев - член на Висш съдебен съвет: Аз бих дал своя вот за избора на господин Чолаков, мощно надявайки се сътрудниците да са създали правилен избор, доколкото го познават и мощно надявайки се, това което той сподели, в случай че бъде определен - да бъде изпълнено. Цветинка Пашкунова - член на Висш съдебен съвет: Подкрепата обаче на сътрудниците, която е афиширана, би трябвало да бъде ценена ведно със всички обстоятелства и условия, очертаващи професионалните и нравствени качества на претендента.
Пашкунова и другите, които опазиха негативния избор - възразиха против процедурата и неналичието на опция за инспекция, която да разсее всички подозрения към парцелите на претендента. Посочиха също, че той е част от предходното управление, към което има много рецензии. Преди гласуването Чолаков отговори на въпроси от съвета, в това число за 10-те парцела край Балчик, които е придобил посредством цесия, когато е бил нотариус.

Атанаска Дишева - член на Висш съдебен съвет: По мое виждане това би представлявало заобикаляне на закона - дали вие сте ги употребил и дали ви е известно дали вашия прехвърлител по контракта ги е употребил? Георги Чолаков: Да, употребявам ги по-късно, след 2011-та и не смятам, че това е заобикаляне на закона, споделил го е Върховен касационен съд в прав текст доста пъти. Аз смятам, че със сключването на тези контракти аз не съм нарушил нито закона, нито някакви морални правила.
Георги Чолаков има 25 години юридически стаж, от които 10 като арбитър. 2 пъти е напускал системата - първия път става юрист, втория - нотариус. Във Върховния административен съд идва през 2012-та с конкурс. След малко повече от година - става началник на поделение, а предходната седмица и заместник-председател. Очаква се Чолаков да смени Георги Колев през ноември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР