, Георги Чолаков (на снимката вляво)Председателят на Върховния административен съд

...
, Георги Чолаков (на снимката вляво)Председателят на Върховния административен съд
Коментари Харесай

Шефът на ВАС си купил вила за 10 хиляди лева с минерален басейн

, Георги Чолаков (на фотографията вляво)

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е придобил къща за посетители с басейн с топла минерална вода за 10 000 лева Това разкри проверяващият уебсайт bird.bg, цитирайки имотните заявления на съдията, както и документи от Агенцията по вписванията и кадастъра. Сделката е от 2016 година, а парцелът се намира в с. Пчелин, община Костенец. " Беше добра офертата ", разяснява Чолаков пред bird. Неговият 7-годишен мандат отпред на Върховен административен съд започва в края на 2017 година

Имотът няма позволение за водоползване и Чолаков е заявил 38 кв. м по-малко спрямо данните от кадастъра.

Продавач на парцела, който се намира в региона на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода, е " Еко Клуб " ООД.

Преди договорката за същата къща е имало план за къща за посетители на стойност 264 642 лева, имало е и контракт с доказана дотация с европейско финансиране, който след това е анулиран.

Справка в Имотния указател демонстрира, че Чолаков купува аграрен парцел с повърхност 790 кв. м, жилищна постройка с повърхност по документ 0.000 кв. м и стопанска сграда с повърхност по документ 0.000 кв. м. Сградите обаче съществуват години преди 2016 година, те са документирани дружно с басейна в сателитни фотоси на Гугъл Earth от предходни години. Освен това, участват на формалната фото-карта за 2011 година налична на уеб страницата на кадастъра.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 година, се появява разгъната застроена повърхност (РЗП) от 180 кв. м за постройките. Във всички последващи заявления площта на поземления парцел е 790 кв. м, а съгласно кадастъра тя е 828 кв. м.

В телефонен диалог пред bird.bg Чолаков отхвърля тезата, че цената, платена от него за парцела, е симулативна. " Беше добра офертата ", споделя той. По-късно е пратен и писмен отговор до редакцията: " Сделката е изповядана на цена, която е контрактувана сред страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната работа в Община Костенец ".

Попитан дали данъкът за прекачване на парцела е заплатен върху 10 000 лева, Чолаков удостоверява, че е по този начин. Той разяснява още, че не знаел за нарастването на площта на личния си парцел и бил заявил това, което имало вписано в нотариалния акт - 790 кв. м. " Имотът е заявен при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този миг в с. Пчелин нямаше влезнала в действие кадастрална карта. При започване на процедурата за разработване на кадастрална карта съм показал документи за благосъстоятелност. По каква причина парцелът е отразен в кадастралната карта с друга площ, в случай че това е по този начин, не мога да отговоря, защото на място не е правено замерване на терена ", споделя още Чолаков.

В парцела на Чолаков има и външен открит басейн, който съгласно bird и досега е захранван с топла минерална вода. Чолаков отхвърля това, само че признава, че в предишното е употребена минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия. " Откакто съм закупил парцела, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е употребена минерална вода ", гласи писменият му отговор.

Bird цитира разгласи онлайн за същата къща за посетители с минерален басейн, които са от 2017 година, т.е. откакто Чолаков е придобил парцела. За този парцел няма и в никакъв случай не е имало издадено позволение от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция по Закона за достъп до социална информация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР