Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд. Той

...
Георги Чолаков е новият председател на Върховния административен съд. Той
Коментари Харесай

Дни преди края си: ВСС избра спорен, но удобен шеф на ВАС

Георги Чолаков е новият ръководител на Върховния административен съд. Той беше определен с 20 гласа от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС). Останалите петима членове гласоподаваха за Соня Янкулова, която беше другият претендент за поста, съобщи бТВ.

Предстои президентът Румен Радев да подпише декрет, с който да назначи Чолаков. Държавният глава може да наложи и несъгласие на избора. Така процедурата ще се върне към Висш съдебен съвет, само че това може да стане единствено веднъж.

Близо 5 часа продължиха чуванията на двамата претенденти за ръководител на Върховния административен съд. Именно той управлява делата на страната, всички решения на Министерския съвет, публичните поръчки и данъчни актове.

Представянето и въпросите към Георги Чолаков продължиха към три часа, до момента в който към другия кандидат за поста – Соня Янкулова, бяха два пъти по-малко.

Сегашният ръководител на Върховен административен съд Георги Колев, чийто мандат изтича и лобира за Чолаков, съобщи след чуванията, че той е " отличен експерт и задълбочено познава административното произвеждане ".

Георги Чолаков беше любимец в конкуренцията до предходната седмица. Срещу него обаче излязоха няколко скандални изявления в медиите.

По мотив материали в медии, че не е заявил свои имотни вземания, Чолаков съобщи през днешния ден, че не е нарушил законови и морални правила, тъй като това са негови дейности като нотариус. Те са осъществени до 2011 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР