Георг Георгиев е председател на Младежи ГЕРБ вече втори мандат.

...
Георг Георгиев е председател на Младежи ГЕРБ вече втори мандат.
Коментари Харесай

Георг Георгиев пред Dir.bg: Нуждаем се от единство, а не от шумен скандалджия с вдигнат юмрук

Георг Георгиев е ръководител на Младежи ГЕРБ към този момент втори мандат. Политолог по обучение. Народен представител от ГЕРБ в 43-то, 44-то, 45-то и 46-то Народно заседание. Заместник-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов от май 2017 до април 2021 година За изборите на 14 ноември Георг Георгиев е претендент за народен представител в две листи на партията - в 24 МИР-София и в 14 МИР-Перник.

- Г-н Георгиев, социолозите ви отреждат първото място на изборите на 14 ноември? Как си го обяснявате този феномен - след всеобщи митинги предходната година и половингодишно " изчегъртване " ГЕРБ още веднъж да води?

- Ако би трябвало да сме до дъно справедливи, ГЕРБ в никакъв случай не е серпантина да води. На всички избори, които се организираха през тази година, даже и на вторите, които официално бяха извоювани от Има Такъв Народ, ГЕРБ резервира безусловно лидерската си позиция измежду гласоподавателите в страната.

Не бих нарекъл обаче това " феномен ". Доверието, което ние получаваме от страна на българите, е причинност, в резултат на нашия непрекъснат и почтен контакт с тях. През всички години, в които нашата политическа мощ е била част от властта, в никакъв случай не си позволихме да поемем задължения, за чието осъществяване да нямаме ясната формула и инструментариум, с които те да бъдат изпълнени.

А забележете - ГЕРБ идва на власт постоянно в моменти на световна рецесия. През 2009 година се изправихме пред финансово-стопанската. През 2014 година трябваше да се оправяме с миграционната, а през 2020 година ни връхлетя КОВИД-пандемията. Въпреки тези международни разтърсвания държавните управления на Бойко Борисов не просто стабилизираха страната, а осъществиха и забележим прогрес във всички посоки на обществения бранш. След като единствено за няколко години си нараснал Брутният вътрешен продукт с съвсем 100% при опазване на консервативна данъчна политика, свалил си безработицата до близо нулеви равнища и си повишил виталния стандарт, сами можете да си отговорите за какво " изчегъртването " беше задача - невъзможна.

- Ще ви стигне ли обаче преднината и ще успее ли този път ГЕРБ да образува държавно управление, каквото незабавно би трябвало на страната?

- Причината да няма постоянно държавно управление се споделя Румен Радев. Кризата през днешния ден е директна функционалност на вдигнатия пестник и поредната деградивна политика, която президентът водеше в последните години. Той и така наречен " партии на митинга " смъкнаха политическия разговор до равнището на квартална кавга, а резултатът беше предупреден.

Това, което не съумяха да калкулират обаче е, че когато започнеш пердах, вероятността самичък да получиш удари е голяма. Именно това направиха и Има Такъв Народ, Мая Манолова и Демократична България. Те стартираха развой на безсмислено, празно опълчване, което целеше да намали доверието в ГЕРБ. За сметка на това обаче провокираха скандал между тях, който прерасна в замяна на цинизми.

Тоталното неявяване на обикновена политическа просвета роди явления, които, занемели от смут, наблюдавахме да безчинстват в народен ефир или от парламентарната естрада.

Днес към този момент ми е мъчно да предвиждам какви вероятно биха могли да бъдат конфигурациите в бъдещото 47-о Народно събрание, с цел да дам еднопосочен отговор дали кабинет на ГЕРБ ще бъде вероятен, само че по този начин, както и до момента, ние ще продължим да търсим обединяване и консенсус на база на политическото посланичество, което българите излъчат. Единствени, като систематична политическа партия, предложихме министър-председател и състав на кабинет при 45-я и 46-а парламент.

Ако и в този момент гласоподавателите ни удостоят със своето доверие, ние ще поемем своята отговорност в опит да изведем страната от злополуката на прага, на която се намира след ръководствата на Радев. Формулата за това обаче ще дадат резултатите от идните избори.

- Имате ли червени линии, които няма да пресичате за следизборни обединения?

- Червените линии са нашите правила. Партията мандатоносител по традиция задава тона на възможните договаряния сред представителите, които биха могли да влязат в състава на коалиция. А ГЕРБ има ясна, съответна и подробна стратегия за всеки един обществен бранш, с визия за неговото развиване, сложени цели и инструментариум за тяхното осъществяване. Не на последно място ние разполагаме и с експертния запас. От тази позиция на всеки, който договаря с нас, би му било доста елементарно да се ориентира в това, което ние бихме очаквали от своите евентуални сътрудници. Държавата сега има потребност от непоклатимост, а не от опити.

Така парламентарното болшинство, което ще застане зад бъдещото държавно управление, би трябвало да бъде солидно, добре конструирано и несъмнено в поддръжката, която ще оказва на кабинета. Плаващи формати и неразбираеми сделки не биха могли да основат трайно ръководство, а това значи сигурен неуспех, който в изискванията на здравна, икономическа, финансова и обществена рецесии не можем да си позволим. Изпълнителната власт би трябвало да знае, че разполага с консенсус с всички институции, включително Народно събрание и президентство, с цел да бъде в положение пълноценно да извършва своите отговорности и да стабилизира още веднъж страната.

Поради тази причина резултатите от президентските избори в някакъв смисъл може да се окажат още по-решаващи, защото България има потребност от утешение и единение, а не от гръмък скандалджия с вдигнат против народа си пестник.

- България е в здравна и енергийна рецесия, към този момент не е пресилено да се установи. Къде се провалиха служебните ръководещи? И какво би трябвало да се направи, с цел да се измъкнем от рецесиите?

- Здравната рецесия бе предрешена още, когато един антиваксър оглави Министерство на здравеопазването. Провал във имунизационната акция, брутална разпра с едни от най-хубавите лекари и експерти в областта на опазването на здравето, необразовано ръководство на системата. Същинската рецесия даже леко закъсня заради в действителност отличната кондиция, в която министрите Ананиев и Ангелов оставиха опазването на здравето и буферите, които цялостната политика на кабинета Борисов заложи. Това обаче към този момент е в предишното.

Управлението на КОВИД-пандемията е по-скоро в режим на свободно рухване, което ни коства хиляди човешки животи, претъпкани лечебни заведения и медицински личен състав на прага на силите си. На фона на това бяха спрени и спомагателните средства за лекарите и здравните служащи на първа линия. Ако ГЕРБ още веднъж ръководи, този безпорядък ще бъде прекратен.

По отношение на енергийната рецесия, от 2019 година нашето държавно управление водеше договаряния с Европейска комисия за въвеждане на така наречен " механизъм за потенциал ". През юли тази година процесът щеше да бъде финализиран, страната да бъде в положение да подкрепи въглищните си централи, да увеличи производството на електрическа енергия, а оттова и да омекоти и предотврати ударното покачването на цените на тока.

Отделно от това ние предложихме система за обезщетения на бизнеса и основаване на критерии за подкрепяне. Всичко това можеше да стане факт при последната актуализация на бюджета. Уви предложенията ни за финансиране бяха отхвърлени, а договарянията, за които загатнах - прекъснати. Резултатите са налице - компаниите колабират, а с тях и цялата ни стопанска система и промишленост. При наше държавно управление тези ограничения, за които загатнах, ще бъдат неотложно приведени в осъществяване, тъй че да съхраним фирмите и работните места.

- Кого да виним за неуспеха на имунизацията и първото ни място по смъртност - здравния министър, служебното държавно управление, лекарите или българите сме си такива, недоверчиви?

- По ред следва да стартираме от президента Радев, който единствено до преди няколко месеца използваше всеки информативен мотив, с цел да се подиграе с пандемията и да я отхвърли. Продължаваме към министъра на опазването на здравето Кацаров, който употребяваше националния ефир, с цел да промотира антиваксинационните си теории и да разколебава хората. И приключваме с всички тези, които предоставиха поле за изява на искрено некомпетентни, злонамерени и рискови " експерти ", които от началото на КОВИД-пандемията поставиха в действителност големи старания, с цел да вкарат обществото в подвеждане и да го лишат от опцията да направи осведомен избор.

Всичко това, опаковано в неналичието на каквито и да е дейни дейности от страна на страната и служебния кабинет, в сегашния миг дават злополуката, в която се намираме.

- Вие можете ли да посочите кои от въведените по времето на ГЕРБ ограничения за поддръжка на бизнеса сега са непокътнати, продължени и работят?

- Вярвам, че въпросът Ви е риторичен. Мерките освен са прекратени, само че и преди дни служебният вицепремиер Пеканов с горделивост посочи, че на бизнеса няма да бъдат предоставени каквито и да е помощи и обезщетения, защото не се намираме в режим на локдаун. 60/40, 80/20, а даже и спомагателните средства за медицинските служащи на първа линия към този момент са единствено прекрасен спомен. От Румен Радев и неговото държавно управление - толкоз.

- Кандидат сте за народен представител в две листи на партията - четвърти в 24 МИР в София и втори в листата в Перник. Кое е общото и кое е особеното, от което хората се нуждаят в тези два изборни региона?

- Независимо къде живеят, хората се нуждаят от сигурност и предвидимост. Те желаят да знаят, че зад тила си имат постоянна страна и институции, които могат да им подсигуряват естествена среда, в която да учат, работят и живеят първокласен живот. Теми, като опазване на здравето, обучение и обществена политика, са безусловно универсални, без значение в кой завършек на България се намирате, тъй че в това отношение София и Перник не вършат изключение.

Транспорт, инфраструктура, услуги за жителите, цифровизация, околна среда и зелени политики са също част от въпросите, които вълнуват жителите и на двете места. Разбира се, това което разграничава, са мащабите и размерите. Едно мощно ръководство на страната, с качествено работещ парламент, може да отговори на потребностите на районите, и както е било и до момента, знаете, че в никакъв случай не сме делили общините по какъвто и да е индивидуален политически симптом.

Навсякъде живеят български жители, които имат правото против налозите си да получават условия за повишаване на тяхното богатство. Именно по тази причина и ще работя при положение, че стана депутат - почтеният поданик да получава помощ, отношение, подпомагане и протекция от страната и нейните институции.

- Бяхте заместник-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов. Ако още веднъж ръководи ГЕРБ, ще коригирате ли нещо в позицията ни по отношение на Република Северна Македония? По-меки или по-твърди би трябвало да бъдем по отношение на натиска да бъде призната за член на Европейски Съюз? И какво е мнението Ви за опита извън да ни се наложи съществуването на " македонско малцинство "?

- България е суверенна страна и никой не може да й постанова нищо, което е в прорез с нейните национални ползи. Българската конституция ясно и изрично третира въпроса с малцинствата. С това се и изчерпва тази тематика, защото тя е просто несъстоятелна и това е обосновано в голям брой позиции, изразявани през годините от разнообразни институции.

Ние постоянно сме били откровени другари на РСМ и сме вървели един до друг с тях през целия им път на евроатлантическа интеграция. Без България тази тематика даже нямаше да стои на дневния ред на Европейски Съюз. Благодарение на държавното управление на Бойко Борисов посоката на Западни Балкани към Европа бе дадена.

За страдание обаче следим държание от страна на нашите съседи в РСМ, което не подхожда на духа на добросъседството, което по този начин мощно желаем и двете страни. Докато България не регистрира дълготраен прогрес по линия съблюдаване на подписания през 2017 година Договор за другарство и добросъседство, не смятам, че ние бихме могли да променим своята позиция във връзка с еврочленството на РСМ.

Нашите другари отвъд границата би трябвало да схванат, че европейските полезности са освен положително благопожелание, само че и основа, върху която градим нашия общ метод на живот. А той изключва езика на омразата във всички негови форми, а таман в противен случай - предизвиква контактите сред хората, икономическите връзки, вложенията, културния продан. Докато не забележим налице трайно придържане към всички тези правила, не считам, че ще имаме претекст да променим позицията си.

- Виждаме, че обстановката в Черно море се нагнетява и напрежението по оста Москва-НАТО-Вашингтон. Преди време някогашният министър председател Бойко Борисов беше споделил, че не желае там да вижда военни дейности, а туристически лодки. Според Вас, нашата дипломация сега бездейства ли, или пази българския интерес?

- Българската дипломация е подчинена на особено законодателство, което доста ясно регламентира разпоредбите и правилата, по които тя работи. Българските дипломати са висококвалифицирани експерти, които добре знаят какво значи български народен интерес, а техните дейности не се въздействат от краткотрайни конюнктурни феномени. Там, където думата има дипломацията и по-специално Министерство на външните работи, качеството на решенията прави изострен контрастност с това на тези, които се взимат в други институции, за които външнополитическата интензивност е далечна и неразбираема материя.

Така да вземем за пример, " дипломацията " на Румен Радев сложи страната ни в изолираност, която най-ясно си пролича по време на самодейността " Три морета ", когато по-голямата част от страните-участници бяха представлявани на ниско политическо равнище. Това на езика не интернационалните връзки значи, че домакинът не се употребява с нужното доверие и легитимност. Сами си даваме сметка за какво това е по този начин. Външната политика на господин Борисов трансформира България в незаобиколим фактор в Централна и Източна Европа.

По пътя на енергийните доставки, комерсиалните направления и транспортните връзки ние бяхме водеща мощ в района на Балканите. Целият Европейски Съюз разчиташе на нас и знаеше, че страната ни пази добре външните граници от миграционната опасност. Днес даже това към този момент не е реалност с препълнените бежански центрове и нелегално пресичащите и на вход, и на излаз незаконни мигранти. Онова, което към този момент ни резервира на интернационалната сцена, е положителната известност, която Борисов остави, и напъните на тихия дипломатически фронт. За страдание и това има своя лимит, а всички помним положението на интернационалните ни връзки в интервала 2013-2014 по времето на кабинета " Орешарски ".

- Какъв би трябвало да бъде българският президент?

- Хубавата българска дума " свестен ". Българският президент би трябвало да бъде свестен човек. Диалогичен и умен, персона, която намира общото даже сред толкоз комплицирани и разнообразни хора като нас, българите.

Българският президент би трябвало да бъде всичко друго, само че не и Румен Радев.

 Снимка: Младежи ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР