Георг Георгиев е кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ

...
Георг Георгиев е кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ
Коментари Харесай

Георг Георгиев: Абсолютно сигурно е, че няма да встъпим в безпринципни и подлъгващи договорки |

Георг Георгиев е претендент за депутат от коалиция ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Зам.-министър на външните работи в последното държавно управление на Бойко Борисов. Депутат в 43-то и 45-то Народно събрание. Председател на Младежки ГЕРБ.

- Г-н Георгиев в последните дни зададохте доста въпроси към служебния кабинет. На кои от тях не получихте отговори?

- Опасявам се, че броят толкоз набъбна, че следенето към този момент е съвсем невероятно. Като стартираме от това по какъв начин се озова човек, върху който лежат съмнения за данъчни измами, началник на Национална агенция за приходите, та стигнем до деятел на Демократична България, консултант на Стефан Янев, който има достъп до софтуера на машините за гласоподаване, въпросите връхлитат лавинообразно, само че отговорите се потапят под вълните от тежки неистини и операции на министрите от служебния кабинет - избирателен щаб на Румен Радев. Например аз към момента не възприемам по каква причина ЦИК реши да наруши ИК и не разреши хартиените изрезки от машините за гласоподаване да бъдат броени, с цел да се подсигурява честността на вота? Как е допустимо хора да бъдат преследвани, уволнявани, очерняни най-безцеремонно без никакви доказателства, и то непосредствено от най-високите етажи на властта, и това да бъде освен толерирано, само че и цинично насърчавано? Страната ни потъна освен в безпорядък, само че към този момент се разпростира една държавно-протектирана безредица, която като общество сме длъжни да спрем.

- Като някогашен заместник-външен министър по какъв начин оценявате външната политика на служебния кабинет?

- За жал Министерство на външните работи е глас в пустиня сега. Познавам персонално професионалните качества както на актуалното управление, само че по този начин също и на администрацията на министерството и знам, че те в никакъв случай не биха мръднали и на крачка от националните ползи на страната ни. За жал обаче по-високият глас, който безпричинно звучи сега, е този на Радев. А този глас не се отличава с особена експертиза в областта на дипломацията. Видяхте какво крушение претърпя семейството на самодейността „ Три морета ”. Казвам го с печал, тъй като като българин пострадвам от обстоятелството, че на събитие равнище „ държавен глава ”, водещи европейски страни участваха със зам.-министри, вижте Австрия да вземем за пример. Президентите на четири от общо 12 страни въобще не почетоха форума, даже и министър председателите им не участваха. Това е показателно и всеки, който умее да чете езика на външната политика ще разбере защо става дума. Позицията ни по РСМ също е много двузначна. В нито един миг, макар твърдия звук на Министерство на външните работи, Радев не изрази изрично мнение, което да не ни кара да се съмняваме, че е встъпил в следващите подмолни сделки, които предават нашите национални ползи. Напротив, той остави македонската страна като че ли да приказва и от наше име, което намирам за мощно тревожно и обезличаващо България. Така не се прави външна политика, не по този начин сме я разбирали и ние в кабинета на господин Борисов.

- Екологичен потенциал през днешния ден предложи България да бъде призната в Шенген и се заприказва за договорка със събаряне на ветото за Северна Македония. Мислите ли, че това е добра концепция? Възможно ли е?

- Екологичен потенциал предложи, само че без гласа на един представител на българската делегация - Радан Кънев единствен от българските евродепутати гласоподава ПРОТИВ приемането на България в Шенген. Това е безпределно значимо да се знае. (По-късно Кънев сподели, че системата е отчела неверно и е подал заявление за поправяне на вота бел. ред.) Докато ГЕРБ управляваше, не е имало и помен от каквато и да е договорка по тематиката РСМ и промяна на нашата позиция. Условията, които поставихме са ясни и незаобиколими, скрепени в това число с декларация на Народното събрание. Всеки, който се опита да шиканира или променя на националните ни ползи би трябвало да знае, че тежко ще катастрофира. Такава договорка, за каквато говорите сега е само в пълномощията на президентството, а под негов диктат и на кабинета. Ако са се плъзнали в сходна посока да продадат най-свидния за българите блян, то следствията ще бъдат жестоки. Надявам се с това да давам отговор и на въпроса ви дали концепцията е добра. Тя е не просто недобра, тя би била съдбовна.

- Съжалявате ли за изявлението си от март, в което нарекохте сенаторите Боб Менендес и Джим Риш “лобисти ", поради позицията им, че " непрекъснатата корупция, утежняването на медийната независимост, политизирането на правораздаването и други закани за върховенството на закона слагат съществени провокации пред двустранните американско-български връзки ".

- Не мога да скърбя, по тази причина че съм защитил страната си. Трябва да признаем, даже най-големите критици, че тази позиция бе придружена от доста странни и будещи въпроси съвпадения. Ще се повторя може би, само че групов орган какъвто е американският сенат, взима решения групово. Ако позиции са изразени от обособени членове, били те и на управителни длъжности, това не ангажира институцията като цяло. Това може да се онагледи и посредством образци от нашата действителност, пред които даже наши родни критици останаха безмълвни. В последна сметка или имаш позиции и ги защитаваш или безгласно превиваш гръбнак пред непознатите такива. Когато се отнася за националните ни ползи и самочувствие, аз персонално постоянно съм избирал първото. Корупцията в България е най-много проблем на България. Тя касае най-силно нас и ние сме тези с максимален интерес да се оправим. Със Съединени американски щати сме стратегически сътрудници и другари, които приказват намерено и искрено между тях. Всичко, което упражняваме като съдействие по тематиката битка с корупцията тече по формалните канали и посредством способените институции. Ние работим и взаимодействаме като равни с равни. Високо ценим помощта на Щатите и сме признателни за нея, само че ние също поставяме своите всекидневни старания. А на тези, които най-силно се бяха вкопчили в позицията на двамата сенатори желая да напомня, че скоро може и да им се отдаде опция да материализират своите визии за битка с корупцията. Тогава ще съдим кой е имал по-голям триумф. По времето на ГЕРБ отпадна Механизмът за съдействие и инспекция, станахме част от европейският банков съюз и чакалнята на Еврозоната. Да забележим какви по-големи триумфи ще ни донесат така наречен антистатукво партии. Само звук обаче не прави работа.

- Втори сте в листата в Перник, какви са проблемите в района и какво ще извършите за него в Народното събрание?

Област Перник има две огромни провокации - инфраструктура и водоснабдяване. И по двете ние направихме извънредно доста. Магистрала „ Люлин ” е реалност с помощта на ГЕРБ. В момента тече цялостна реорганизация на скоростния път Владая-Драгичево. Десетки милиони бяха вложени в довеждащ тръбопровод за самия град Перник посредством различното трасе, което се построи, само че и за обособени общини от региона. В идващите години тези стъпки би трябвало да продължат, само че и да се задълбочат. Перник и останалите пет общини имат изключителни естествени дадености като природа, история, обичай и обичаи, които по подобаващия метод развивани могат да донесат стопански растеж. Ще работя точно в посока вярна употреба и интензифициране на процеси и политики с висока добавена стойност за района, а оттова и за цялата страна. Перник е гранична зона, която крие тоталния капацитет да бъде красива витрина на всеки влизащ от към Калотина посетител. Надявам се и идващото държавно управление, каквото и да е то, да прояви точно тази предвидливост и да трансформира област Перник в приоритет. Годините са посочили, че хората и обитаемоте места тук имат мощни обичаи в другите сфери на промишлеността - произвеждане, преправка, услуги. Би било безразсъдно да не се възползва Брутният вътрешен продукт на страната от потенциала на този край. И аз, и сътрудниците ми мощно ще разчитаме и ще настояваме това да се случи.

- Към момента наподобява, че ГЕРБ няма да може да направи кабинет без коалиция. С коя партия виждате опция за такава?

- Това се отнася освен за ГЕРБ. Нито една партия няма да може да направи кабинет без коалиция. Важното обаче е не дали, а по какъв начин. Нашият отговор е транспарантно, почтено и съгласно политическата ни философия, съгласно цялостното ни схващане по тази причина по какъв начин би трябвало да се упражнява държавната власт и в чия изгода - единствено и само на хората. Естествените сътрудници, сестринските партии в ЕНП, от дълго време са абдикирали от десните полезности. Те се трансфораха в най-страшните ругатели на дясното и неговите най-силни представители у нас, а точно ГЕРБ. Това ни изправя пред една единствена догадка и тя е Обединените патриоти, само че в последна сметка всичко зависи от изборните резултати. Абсолютно несъмнено е, че няма да встъпим в безпринципни и подлъгващи сделки, които са политически противоестествени, единствено и единствено, с цел да бъдем във властта. Както сме били над 10 години мощни ръководещи, по този начин в случай че се наложи ще бъдем и могъща съпротива.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР