Геомагнитната буря достигна връх G4 по 5-степенната скала, използвана от

...
Геомагнитната буря достигна връх G4 по 5-степенната скала, използвана от
Коментари Харесай

Ултра силна слънчева буря ни сполетя днес. Влияе на съня, но не и на купона

Геомагнитната стихия доближи връх G4 по 5-степенната канара, употребена от Националната организация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA), с цел да оцени тежестта на галактическото време.

 

Неочакваната мощ на бурята освен направи полярното зарево очевидно чак на юг до Ню Мексико в Съединени американски щати, само че и накара галактическата компания Rocket Lab да забави изстрелването на квалифициран уред с 90 минути. Геомагнитните стихии са разстройства в магнитното поле на Земята, породени от безоблачен материал заради изхвърляне на коронална маса (CME) - огромни изхвърляния на плазма и магнитно поле от слънчевата атмосфера. Силните геомагнитни стихии могат да основат проблеми за галактическите полети, тъй като усилват плътността на газовете в горната атмосфера на Земята, като по този метод усилват съпротивлението на спътниците и другите галактически кораби.

 

През февруари 2022 година SpaceX загуби към 40 нови сателита Starlink, които не съумяха да доближат орбита, откакто бяха изстреляни посред малка геомагнитна стихия.

Друг непряк резултат от мощните геомагнитни стихии са невероятните полярни сияния, които те предизвикват. Много учени считат, че това е едно от най-красивите галактически феномени.

 

Когато заредените слънчеви частици се блъскат в земната атмосфера със скорост до 45 милиона благи в час.Учени считат, че явлението въздейства и на хората, изключително на тези, които имат избрани болести. Забелязват се нарушавания на съня, а у някои хора се развива и възприятие на тревога.

 

Днес обаче е петък и мнозина ще имат мощни прекарвания при среща с другари и близки, които ще заглушат въздействието на слънцевата стихия за сметка на приятни страсти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР