Геолозите са установили, че "конвейерът" на магмата е започнал да

...
Геолозите са установили, че "конвейерът" на магмата е започнал да
Коментари Харесай

Учени разкриха загадката на река Нил СНИМКИ

Геолозите са открили, че "конвейерът " на магмата е почнал да се издига по Етиопските планини преди 30 млн. години В същото време кората под Египет се е отпускала, образувайки равномерен скат, който водел Нил по северния му път. Ако това не се е било случило, топографията на Африка би изместила Нил към Атлантическия океан на запад, влияейки върху развиването на цивилизациите.

Смята се, че дълго съществуващите реки се трансформират, тъй че неизменността на Нил изглеждаше загадъчна за учените.



"Един от най-големите въпроси във връзка с Нил е по кое време е зародила тя и за какво толкоз дълго е съществувала ", отбелязва геологът Клаудио Фацена от италианския университет Roma Tre University.

За да разкрият тайната на неизменността на Нил, професор Фасцена и неговите сътрудници решили да проследят историята на реката. За да създадат това, те анализирали антични скали с вулканичен генезис във високопланинските региони на Етиопия и ги съпоставили с отлагания от седименти надолу по реката, които се оказали под делтата на Нил.


Река Нил, снимана от космоса

Изследователите открили, че след бързо издигане, етиопското високопланинско пространство, формирано преди към 30 милиона години, остава релативно непрекъснато във височина в продължение на милиони години. С какво е било обвързвано това - учените по-рано не можеха да дефинират.



Геолозите се обърнали към компютърното моделиране, проследявайки тектонската интензивност на земните плочи преди към 40 милиона години и изяснили, че етиопските планини са свързани с поток от гореща основа от дълбините на Земята. Той пази планинския терен даже в този момент.

Сега учените възнамеряват да приложат тази техника във връзка с две други великански реки - Конго и Яндзъ.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР