Геолокацията на смартфоните ни позволява на агенциите за сигурност, интернет

...
Геолокацията на смартфоните ни позволява на агенциите за сигурност, интернет
Коментари Харесай

Как мобилните телефони уж ни помагат да преборим коронавируса

Геолокацията на смарт телефоните ни разрешава на организациите за сигурност, интернет фирмите и притежателите на мобилни мрежи да наблюдават всяко наше придвижване. 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. Съществуват и характерни стратегии, които служат за наблюдаване на нашата активност, като да вземем за пример тази, която Испания неотдавна употребява, с цел да изследва разпространяването на ковид в страната.

Новата стратегия, наречена DataCOVID-19, е предопределена за запис на данни от мобилни оператори, за приемане на карти за придвижване на популацията и изследване на вероятни огнища на болест, с цел да се ограничи разпространяването на COVID-19.

Както при ограниченията, подхванати за карантина и за краткотрайно прекратяване на някои действия, всяка страна употребява този вид софтуерни решения по разнообразни способи.
 Снимка 473596

Например Сингапур пусна серия от принадлежности за високотехнологично наблюдаване, ръководени непосредствено от държавното управление. Най-ефективното е приложение за смарт телефони, което употребява Bluetooth сигнала, с цел да наблюдава близостта на потребителите с други хора, които имат конфигурирано приложение. То предизвестява тези, които влизат в контакт с някой, който е бил тествал позитивно, или е изложен на висок риск от това да бъде притежател на ковид.
 Испания, коронавирусът и по какъв начин се забавляват испанците по време на карантина
Междусъседските занимания на испанците по време на карантина

Когато има предпочитание, има и способи

В допълнение към приложението, наречено TraceTogether, държавното управление изпраща на жителите актуализации посредством WhatsApp два пъти дневно, в това число общия брой случаи, места, в които се подозират дейни огнища на болестта, и препоръки за отбягване на разпространяването.

В Хонконг някои поданици, които са тествали позитивно за новия ковид, са принудени да носят гривна, употребена за наблюдаване на хора под домашна карантина, която се свързва с мобилно приложение, способно да алармира на управляващите, в случай че това лице напусне карантинното си място.
 Снимка 473594

Израелската организация за сигурност Shin Bet употребява данните за местонахождението на смарт телефоните на жителите на Израел, с цел да наблюдава къде са се намирали и да може да ползва карантинни контроли или да стяга ограниченията за ограничение.

За изненада на доста израелски жители обаче, тези данни се събират от години, на доктрина за битка с ислямския тероризъм, написа New York Times. Досега потреблението на тези системи не е било известно на жителите, което породи прочут спор в страната.
 Китай, прилепите и продават ли още екзотични животни на пазарите там
Китай отново изкара прилепите на пазара

Старата ария на нов глас

За да избегнат злоупотребата с потреблението на персоналните ни данни чрез технологиите, учените и откривателите се стремят да предложат други възможности, които не нарушават главните ни права. Например Масачузетският софтуерен институт (MIT) създаде приложение, наречено Private Kit, което разрешава на потребителите да заявяват дали имат ковид, или не.
 Снимка 473595

Информацията за нашето местонахождение и придвижване се съхранява в телефона в криптиран тип и не се споделя с трети страни без единодушие. Други консуматори могат да получават вести дали са били в контакт с някой с ковид, само че те няма да знаят самоличността на тези хора. Проблемът е, че с цел да бъде ефикасен, този инструмент изисква необятното му потребление от популацията, изключително тези, които са тествали позитивно.

Заради това непрестанно разширение на ограниченията за следене и наблюдаване, доста от деятелите за човешки права обаче недоволстват, като изричат своите терзания за това какъв брой време ще се събират данните ни, по кое време ще бъдат изтрити и дали въобще ще бъдат изтрити. И доколко тези данни могат да повлияят на анонимността и персоналния живот на жителите.
 Коронавирусът, пандемията от COVID-19 и по какъв начин промени света
Светът спря поради ковид

Нищо не е както преди
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР