Геофизици от Ратгерския университет в САЩ са открили, че под

...
Геофизици от Ратгерския университет в САЩ са открили, че под
Коментари Харесай

Геофизици: Открихме нова гигантска бомба от магма под САЩ, издига се към повърхността на Земята!

Геофизици от Ратгерския университет в Съединени американски щати са разкрили, че под американския щат Върмонт има великански мехур с нажежена магма, който последователно се издига към повърхността. Според експертите той може да провокира появяването на вулкан в този релативно постоянен район, оповестява Science Alert.

Изследователите са употребявали системата Earthscope - мрежа от над 1000 устройства, регистриращи сеизмичната интензивност в цяла Северна Америка. Учените са разкрили термична особеност, която е със стотици градуса по-гореща, в сравнение с обкръжаващата я порода в горната тога. Мехурът с диаметър 400 км е на 200 км под повърхността на Земята.

Аномалията се намира тъкмо под централната част на щата Върмонт и визира западните елементи на Ню Хемпшир и Масачузетс. Тъй като в района няма дейни вулкани, учените допускат, че това е релативно младо геологично събитие. Те допускат че мехурът може да доближи повърхността на Земята и да аргументи появяването на нов Вулкан почти след 50 милиона години.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР