Геноцидът извършен над арменския народ в периода 1915 – 1923

...
Геноцидът извършен над арменския народ в периода 1915 – 1923
Коментари Харесай

Най-тъжната дата в историята на арменците ще бъде отбелязана с факелно шествие в Бургас

Геноцидът осъществен над арменския народ в интервала 1915 – 1923 и тази година ще бъде почетен в Бургас. Международният ден в памет на жертвите ще бъде маркиран от техните потомци, жители, представители на локалната власт.
Една от деянията е факелно шествие , което ще стартира от централния площад в града " Тройката " в посока църквата " Сурп Хач ", довечера от 19 часа .

Степан Дадурян всяка година е в първите редици на шествието. Младият мъж е публицист и горделив потомък на два арменски рода изгонени от Турция.
За Actualno.com той показа: “В навечерието сме на най-тъжната дата за всеки арменец по света . 24-ти април е знак на убийства , гонения, плячкосване на цялостен един етнос в някогашната Османска империя и настояща Турция. Защо споделям настояща Турция. Защото, когато имаш искания да вземаш позитивните неща от предишното, би трябвало да си признаеш и греховете. 104 години чакаме водачите на южната ни съседка да признаят зверствата и най-сетне нашите предци да почиват в мир . Моят жанр главно е от Родосто (сегашен Текирдаг), Истанбул и Адапазар. Едната ми прабаба от страна на майка ми Елза е родена в България. Нейните родители са пристигнали тук в края на предишния век. Тогава е било първото огромно гонение по времето на султан Абдул Хамид, в интервала 1896-98 година. Другата бежанска вълна е била в интервала 1919-1921 година. Точно през 1921 година идва фамилията на моят дядо Кеворк (баща на моя татко), който е бил на няколко месеца когато са пристигнали в Бургас с влакова комбинация. Искам да вметна, че когато са тръгвали от Турция, хората са били вкарани в първите вагони, а багажът в последните. Когато идват откриват, че багажните вагони ги няма и са били откачени преди границата . Било е доста тежко... Ние сме признателни на България, че в тези сложни години отваря границите на близо 70-80 хиляди бежанци. За нас България е Родина “.

Надеждата на Степан и неговото семейство е, че " Никой не е пропуснат, нищо не е забравено ". Под този наслов ще премине и концертът отдаден на загатна за жертвите. В него ще вземат участие самодейни колективи и посетители от Пловдив - вокална групировка " Сирун ". Възпоменателният концерт ще се състои в Кукления спектакъл, а входът е свободен.
Цветя пред паметника до арменската църва " Сурп Хач ", ще бъдат поднесени на 24 април.

Арменска апостолическа православна черква в града е основател и уредник на възпоменателните събития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР