Гениалният поет Евтим Евтимов бил един от най-близките хора на

...
Гениалният поет Евтим Евтимов бил един от най-близките хора на
Коментари Харесай

Евтим Евтимов питал Ванга за Господ, пророчицата спасила гласа на Никола Гюзелев

Гениалният стихотворец Евтим Евтимов бил един от най-близките хора на Ванга от известните българи.

Двамата са съграждани и се познават от младостта си, къщите им в Петрич са прилежащи. Много от това, което са си говорили, обаче си остава загадка и няма по какъв начин в миналото да го разберем. Поетът доста малко е разказвал за общуванията си със сляпата пророчица, написа " Телеграф ".

Казва, че един път в диалог я е запитал: “Виждала ли си Господ най-малко насън? ". Пророчицата отвърнала: “Ако някой ти каже, че го е видял, да знаеш, че лъже! Виждам единствено едно око като огън, което ми приказва някъде в безкрая ". Поетът на едни от най-хубавите любовни стихове в нашата литература приключва със лично умозаключение: “Бог е обич. Най-хубавото на любовта е, че никой не знае какво е тя и не може да я опише. Силата й е в нейната необяснимост ".

Отначало обаче поетът бил песимистичен към пророческите визии на съседката си.

Девойче

Веднъж Евтим Евтимов си спомня: “Осиновената щерка на пророчицата, Ванче се споделяше, едно доста благо девойче, работеше при мен в радиовъзела. Един ден ми споделя: “Другарю Евтимов, идете при майка ми! Тя ще ви каже доста неща. Най-вече по какъв начин ще станете огромен човек “. " Аз и в този момент съм си огромен “, майтапя се, като имам поради растежа си. Майка ми и Ванга бяха огромни приятелки. В ония години гадателката не я разбираха доста, хората я обичаха, само че не и властта. Не смогнах да отида. Един път Ванче отново предава думите на майка си: " Кажи му, че ке стане голем човек, мари! “.

Младият Евтимов обаче по този начин и не отишъл да му гледа. А пред дома й постоянно е имало тълпи от кое място ли не – от цяла България и от чужбина. И по този начин чак до нейната гибел. Три-четири дни след тези напористи предложения от страна на Ванга Евтимов ненадейно получава депеша от тогавашното доста значимо издателство " Народна юноша “ - по това време то е към Централния комитет на комсомола и е изобретател на гении. Издателството кани поета незабавно да отиде в София. А въпросът е дали тъкмо това не е видяла сляпата пророчица - пътя към славата на видния си след време съгражданин, и да го предизвести.

Евтимов споделя, че идва при шефа на издателството - Валентин Караманчев. Той пък го води при първия секретар, който му споделя: “Твоите сътрудници са всички в София, би трябвало и ти да дойдеш. Ще заместваш половин година Слав Христов Караславов, който излиза в креативна отпуска “. Така петричанинът с гений става от раз завеждащ отдел " Поезия “. А по-късно става и шеф на издателство " Народна юноша “. Тогава е единствено на 33 години, създател е на две-три книги.

След този случай Евтим Евтимов стартира да върви при Ванга. Но какво са си говорили, по този начин и не загатва в записките си.

Поетът на стихове, претворени в музика, като " Високо “ на ФСБ, " Горчиво вино “ на Веселин Маринов, " Грешница на любовта “ на Лили Иванова и така нататък е изпращал при пророчицата доста от известните наши създатели, които са имали питания към нея, само че не са могли да стигнат. Един от тях е Борис Димовски. Когато влезнал при пророчицата, великият художник и карикатурист изглеждал спокоен, само че Ванга незабавно познала, че има огромна тъга. Казала му, че жена му си отива от рак и ситуацията е безнадеждно. Тя му предложила да откри билкар, на който викали бай Асен. Той щял най-малко малко да облекчи страданията й.

Опера

И други фамозни българи са общували с петричката пророчица. Твърди се, че през 1982 година Ванга е посетена от оперната звезда Никола Гюзелев. Световноизвестният баритон отишъл при нея доста изплашен, тъй като, до момента в който изпълнявал песен на сцената на Софийската опера, гласът му внезапно секнал. Просто бил мълчалив. Гюзелев мислел, че е болен, въпреки лекарите да не виждали справедливи аргументи, само че баритонът желал съвет от пророчицата при кой лекар да се лекува. Тя обаче отхвърлила опасенията му. Неприятният случай съгласно нея бил провокиран от самия артист. По време на осъществяването си той съзнателно прескочил един откъс, в който се пеело за Бога. " Ти освен усети, че гласът ти изчезна, само че и видя нещо “, споделила му тогава Ванга.

Оперното величие по-късно си признало, че в действителност е видяло пред себе си някаква ръка, която му направила знак да спре да пее. Петричката гадателка му дала съвет преди всеки концерт да купува по кошничка бели цветя и да ги оставя пред олтара на някоя черква. Гюзелев се вслушал в нейната повеля и от този момент не му се случвало да онемее на сцената.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР