Генетично обусловеният висок холестерол все още не може да се

...
Генетично обусловеният висок холестерол все още не може да се
Коментари Харесай

Представиха първото лекарство, което намалява наследствения „лош“ холестерол с 65%

Генетично обусловеният висок холестерол към момента не може да се лекува ефикасно с медикаменти или с смяна на хранителния режим и метода на живот. Австралийски учени потвърдиха, че обстановката може да бъде изменена. Те са създали първото в света перорално лекарство, което понижава холестерола с 65% за към две седмици.

Според създателя на проучването Стивън Николлос от университета „ Монаш “ едно ново пробно лекарство в действителност може да промени метода на лекуване на високия холестерол. Понастоящем наследствената форма на високи равнища на „ неприятния “ холестерол – липопротеин с ниска компактност – не може да бъде дейно следена със статини, диета и физическа интензивност. Решението може да бъде пробното лекарство мувалаплин, което пречи на производството на липопротеини с ниска компактност в организма, написа New Atlas.

В пилотното клинично проучване са взели участие 114 души. Доброволците са били разграничени на три групи: първите две са приемали таблетки мувалаплин в разнообразни дози, а третата група е била контролна.

На втория ден е маркирано понижаване на равнището на липопротеините с ниска компактност. След две седмици равнищата им са намалели с 65% по отношение на изходното равнище.

Авторите оповестяват за незначителни странични резултати, които включват най-вече главоболие, диария, гадене и отмалялост, според от дозата и режима на дозиране на мувалаплин. В момента те приготвят по-голямо изследване, с цел да потвърдят сигурността и ефикасността на лекарството.

Високите равнища на холестерола, изключително тези, породени от генетиката, усилват рисковете от инсулт, инфаркт и други сърдечносъдови болести. Ако ефикасността на мувалаплин бъде доказана, това ще открие нови благоприятни условия за опростена профилактика на редица съществени болести.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР