Генетичните тестове за COVID-19 са най-надеждни и подходящи, дори за

Генетичните тестове за COVID-19 са най-надеждни и подходящи, дори за ...

Д. Свинаров: Клиничните тестове за коронавирус остават най-надеждни.


Генетичните тестове за COVID-19 са най-надеждни и подходящи, дори за ранна диагностика, заяви категорично началникът на клиничната лаборатория и клинична фармакология в Александровска болница акад. Добрин Свинаров в ефира на Нова тв. Още по тематаРегистрирани са 36 нови случаи на COVID-19 у нас за последното денонощие

Според него всеки ден от началото на пандемията в отделни страни се одобряват по 7-8 различни теста, но голяма част от тях впоследствие се оказват ненадеждни. Някои от тях пропускали до 40% от случаите, особено от тези в ранен стадий на болестта.

От друга страна серологичните тестове „се позитивират късно при срещата с вируса със или без клинична симптоматика, като обичайно те се позитивират категорично след 10-ия или, по-сигурно, след 15-ия ден от началото на клиничните симптоми“, подчерта Свинаров. „Като добавим към този интервал обичайния инкубационен период се вижда, че след втората или третата седмица може серологично да се докаже среща с вируса“, изтъкна още експертът.

Той обясни, че не е ясно колко време се задържат в организма антителата, които изграждат повечето от срещналите се с вируса. Все още е загадка и дали тези антитела създават имунитет.

„Това са процеси, които подлежат на изследване“, изтъкна Свинаров.

„Изследването на безсимптомни също е важно, особено при затихване на епидемичната обстановка”, смята акад. Свинаров.

Той изтъкна, че безсимптомните случаи не представляват най-голяма безопасност в момента, ако се спазват правилата за дистанциране.

Източник: investor.bg