Генериран е новият хеш код за машините на балотажа в

...
Генериран е новият хеш код за машините на балотажа в
Коментари Харесай

МЕУ: Генериран е новият хеш код за машините на балотажа

Генериран е новият хеш код за машините на балотажа в неделя. С него се срещнаха представителите на политическите партии, оповестиха от Министерството на електронното ръководство, откакто по-рано довечера сполучливо завърши процедурата по доверено създаване на софтуера за машините за втория тур на локалните избори.

Това се случва, откакто поради информация от ДАНС гласувахме единствено на хартия на локалния избор

Скандалът с машините стартира малко преди първи тур на изборите за локална власт. До анулация на машинния избор се стигна, след като  на председателски съвет в Народно събрание се е показал отчет на ДАНС , от който станало ясно, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното ръководство е свалил кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

В понеделник Върховният административен съд анулира решението на Централната изборна комисия, с което беше отстранено гласуването с машини за идния балотаж тази неделя. Това решение съгласно съда е незаконосъобразно. Това значи, че може да се гласоподава с машини на балотажа на 5 ноември.

На изборите, извършени съвсем напълно с машини, процентът на невалидните бюлетини беше минимален

Хеш кодът ще се изписва на контролната квитанция на машината за гласоподаване и на всяка бюлетина. Кодът е: 6A 0E B4 06 63 A1 3B 9D 9E 0F 6A 6F AA 74 D6 86 23 26 3C 59 92 5D 54 10 A7 B8 DB EA 97 24 96 8C. Софтуерът е заключен с ключ, който е формиран от три разнообразни пароли на трима от членовете на Централната изборна комисия (ЦИК) на преносим компютър на ЦИК.

Експерти към ЦИК направиха довереното създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на балотажа на локалните избори на 5 ноември. Изграждането се извърши в следена среда, предоставена от Министерството на електронното ръководство. В процеса участваха представители на четири парламентарно показани партии. Процедурата се наблюдаваше от експерти на Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и се излъчи онлайн в зала „ Партер “ на МЕУ. 

Зам.-министър Стойнов изясни тестова процедура поради която бе анулиран машинния избор

По-късно четирима от общо дванадесет, вписани в регистъра на ЦИК представители на партиите и обединенията, регистрирани за присъединяване в изборите, одобриха поканата на комисията и получиха достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, прецизират от министерството.

Ако всичко е наред, машините би трябвало да бъдат конфигурирани със софтуера и след това да се насочат към секциите в страната.

Процедурата продължава, а присъстващите получават и отговори на сложени от тях въпроси, свързани със софтуера, който ще бъде употребен на втория тур на локалните избори. След приключването всички употребявани за прегледа на кода носители на информация ще бъдат унищожени от представители на ДАНС. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР