Генераторите на текст и изображения отделят по-малко C02 емисииБазираните на

...
Генераторите на текст и изображения отделят по-малко C02 емисииБазираните на
Коментари Харесай

Проучване: AI системите са по-екологични от хората-творци

Генераторите на текст и изображения отделят по-малко C02 излъчвания

Базираните на изкуствен интелект системи основават литературни творби и изображения с порядък по-ниски въглеродни излъчвания, спрямо хората
(снимка: CC0 Public Domain)

Ново изследване стигна до забавен извод по отношение на екологичните индикатори на системите с изкуствен интелект, които генерират текстове и изображения по поръчка от хората.

Оказва се, че AI генераторите на текст и изображения предизвикват по-малко щета на околната среда, в сравнение с писателите и художниците, когато основават литературни творби и картини. Това твърди проучване на учени от Калифорнийския университет в Ървайн, Масачузетския софтуерен институт, Юридическия факултет на Университета в Канзас и други организации.

Базираните на изкуствен интелект системи като ChatGPT, BLOOM, DALLl-E 2 и Midjourney основават литературни творби и изображения с порядък по-ниски въглеродни излъчвания, спрямо хората, които творят ръчно или употребяват компютър.

Авторите на проучването съпоставят излъчванията на CO2 от AI системи и хора по време на креативната им активност, въз основа на излъчванията на човек в Съединените щати и Индия и силата, изразходвана на стадия на образование на AI, както и за осъществяване на задачата в поръчката.
още по темата
В същото време учените изхождат от догатката, че „ качеството на работата, основана от AI, е приемливо за всяка дадена задача ”, отбелязва Tom’s Hardware в обява за проучването.

Ключов извод от изследването е, че невронната мрежа BLOOM за обработка и генериране на текст има 1500 пъти по-малко влияние върху околната среда, в сравнение с гражданин на Съединени американски щати, който основава една страница текст, до момента в който известният ChatGPT може да извърши задачата с 1100 пъти по-малък въглероден отпечатък от човек.

Изследователите означават, че излъчванията при решение на задания с невронната мрежа DALL-E 2 са сходни на тези от ChatGPT и възлизат на към 2,2 грама CO2 на поръчка. Невронната мрежа Midjourney, която основава изображения въз основа на текстови описания, генерира по-малко излъчвания – 1,9 грама CO2 на поръчка.

Учените допускат, че „ основаването на изображение с изкуствен интелект генерира 310 до 2900 пъти по-малко излъчвания на CO2, в сравнение с основаното от индивида ”.

Сравнението към момента не е изцяло правилно, защото някои задания просто са отвън опциите на AI системите, да вземем за пример писане на истинска публикация по научна тематика или основаване на картина, произведение на изкуството. В допълнение, в живота си хората постоянно оставят въглероден отпечатък, без значение от това дали се занимават с писане на литературни творби или основаване на картини.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР