Генералният щаб на въоръжените сили на Португалия е бил обект

...
Генералният щаб на въоръжените сили на Португалия е бил обект
Коментари Харесай

Стотици секретни документи на НАТО изтекоха в тъмната мрежа

Генералният щаб на въоръжените сили на Португалия е бил обект на " продължителна и невиждана хакерска атака ", в резултат на която стотици секретни документи на НАТО са изтекли в тъмната мрежа, оповестява Diario de Noticias.

Според изданието португалското държавно управление е било осведомено за теча от американските разследващи служби посредством американското посолство в Лисабон в известие, изпратено непосредствено до премиера Антониу Коща през август.

Случаят се смята за " извънредно тежък ". Кибершпионите на американското разузнаване откриха " за продажба в тъмната мрежа стотици документи, изпратени от НАТО до Португалия, класифицирани като секретни и поверителни ", написа вестникът.

Кабинетът на министър-председателя към този момент се занимава със случая.
 Класифицирани документи на НАТО на пазара
Класифицирани документи на НАТО на пазара

Група хакери настояват, че са се добрали до 80 GB секретни документи

Правителството може да подсигурява, че Министерството на националната защита и въоръжените сили работят всекидневно, тъй че доверието в Португалия като член-основател на НАТО да остане непокътнато, съобщи източник, осведомен със обстановката.

Той добави, че " обменът на информация сред съдружниците във връзка с сигурността на информацията е непрекъснат на двустранно и многостранно равнище (...) При всяко съмнение за компрометиране на киберсигурността на мрежите на осведомителната система обстановката се проучва задълбочено и се ползват всички процедури, с цел да се усъвършенства осведомеността за киберсигурността и вярното боравене с информация ".

НАТО чака " пояснения и гаранции от португалското държавно управление ". За тази цел идната седмица представител на португалския министър председател ще пътува до централата на Алианса в Брюксел за " среща на високо равнище " със службата по сигурността на организацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР