Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че е проведена

...
Генералният щаб на украинските въоръжени сили обяви, че е проведена
Коментари Харесай

Украйна потвърди: 260 азовци са се предали

Генералният щаб на украинските въоръжени сили разгласи, че е извършена " интервенция по спасението ” на военните от завода " Азовстал ” в Мариупол. 53 тежко ранени са настанени в болничното заведение в Новоазовск, а още 211 военнослужещи в Еленовка, където " посредством процедура на обмена ” ще бъдат изпратени в Украйна. Руските управляващи отхвърлят тази информация. Руската Дума ще одобри решение, с което не разрешава бойци от " Азов " да се разменят, съобщи шефът на парламента Володин.  " Престъпниците не подлежат на продан, ще създадем всичко допустимо те да застанат пред съда ", съобщи Володин през днешния ден. Утре Държавната дума ще заседава по този въпрос.  Министерството на правораздаването на РФ изиска от Върховния съд да разгласи батальона " Азов " за терористична организация. Съдът ще заседава на 26 май. По-рано през днешния ден съветският народен представител Слуцки съобщи, че бойците от " Азов " заслужават смъртна присъда. В Русия не се извършват смъртните присъди. 

В момента тече вторият стадий от извеждането на бойци от " Азовстал ". " Ройтерс " заяви, че 7 рейса са напуснали комбината. 

" Гарнизонът " Мариупол ” извърши поставената бойна задача. Удържайки " Азовстал ” украинските военни задържаха част от силите на съветската войска и й попречиха да обкръжи група на украинските войски на изток. Ние получихме сериозно значимото време за образуване на запаси, прегрупиране на силите и приемане на помощ от сътрудниците. Защитниците на Мариупол са герои на нашето време. Те вечно ще останат в историята. Висшето командване издаде заповед на командирите на подразделенияга, намиращи се в " Азовстал ”, да запази живота на персоналния състав. Усилията по избавление на бранителите, които са на територията на " Азовстал ”, продължава ”, се споделя в снощно заявление на Генщаба.

" В името на спасяването на човешки живот, през вчерашния ден бяха евакуирани 52 тежко ранени военни. След стабилизиране на положението им, те ще бъдат разменени за съветски военнопленници. Надяваме се с божия помощ всичко да бъде наред ", написа в " Телеграм " вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

В своето вечерно послание украинският президент Володимир Зеленски акцентира, че " Украйна има потребност украинските герои да са живи ” и че работата по тяхното връщане " изисква тактичност и време ”.

 

Министерството на защитата на Руската федерация съобщи през вчерашния ден, че е постигнато споразумение с представители на украинските военни, блокирани в Азовстал , за евакуация на ранените. 300 души са се предали , заяви снощи руската войска. 10 рейса с украински бойци са напуснали територията на Азовстал , удостоверява Reuters. По неофициални данни, в подземията на " Азовстал " са блокирани 2227 души, в това число бременни дами.

Въведен е режим на тишина и е открит филантропичен кулоар, по който ранените украински бойци се водят в болничното заведение в Новоазовск, която е под надзор на ДНР.  Част от предали те се, които не са ранени, се откарват във филтрационен лагер в Еленовка, край Донецк.

Украинските медии оповестяват, че става дума за продан на военнопленици, съветската страна отхвърля. Руската страна е подсигурила живота им, само че не е обещавала друго.

Денис Прокопенко, командирът на полка " Азов ", съобщи, че извършва заповедите на украинското висшо командване, " с цел да избави живота на военнослужещи ", само че не загатна предаване.

Вчера сутринта се появи информация, че група от десетина украински военни с бяло знаме е влезнала в контакт с съветските елементи. Това изясни и създателят на батальон " Изток " Александр Ходаковский.  " Група парламентаристи от вражеската страна, които напуснаха завода сутринта с бели флагове, и контрагрупа от наша страна дефинираха маршрута за извеждане на ранените. Противникът стартира да разчиства руините, ние следим и не се намесваме ", заяви Ходаковски.

Освобождаването на намиращите се на територията на завода " Азовстал ” е една от основните тематики през последните седмици. На 11 май съпругите на бойците от полка " Азов ” се срещнаха с папа Франциск и го помолиха да приказва с съветския президент Владимир Путин за освобождението им. На 14 май победителите на   " Евровизия ” Kalush Orchestra приканиха от сцената да се помогне на " Азовстал ”. Украинският президент предизвести, че убийството на военните в Мариупол " ще сложи точка ” на мирните договаряния с Русия ”.

Източник: " Сега "

Снимка: МО на РФ
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР