Генералният щаб на украинската армия твърди, че с ракетен удар

...
Генералният щаб на украинската армия твърди, че с ракетен удар
Коментари Харесай

Украйна потопи руска подводница и удари летище и петролни складове

Генералният щаб на украинската войска твърди, че с ракетен удар в нощта на 2 август е потопена подводница от Черноморския флот на Русия. Става дума за " Ростов на Дон " от клас " Кило ", способна да изстрелва ракети " Калибър ".

Б-237 е издигната в Санкт Петербург и въведена на въоръжение в края на 2014 година, само че идва в базата си в Новоросийск година по-късно. По пътя към Черно море е употребена да ракетни удари с крилати ракети в Сирия.

На 13 септември 2023 година до момента в който беше на ремонтен док в Севастопол, " Ростов на Дон " беше изумена с две ракети Storm Shadow и на нея избухна пожар. Това е първият в историята случай на удар по подводница с крилати ракети. Щетите се оказаха съществени и тя по този начин и не напусна града, с изключение на за тествания в акваторията му.
" В резултат на попадението подводницата потъна на място ", се споделя в днешното известие на Генщаба на Въоръжените сили на Украйна. В него не се прецизира по кое време е нанесен ударът.
 

Канали в Telegram разпространиха сателитни фотоси от 1 и 2 август, на които се виждат провали на две места в залива Килен, където е 13-ти кораборемонтен цех. Засега няма самостоятелни потвърждения на място за потопяването на " Ростов на Дон ", съветската страна не разяснява нищо.

Освен това, съгласно ВСУ, ракетните войски " значително са развалили " четири пускови установки на зенитни комплекси С-400 " Триумф ", ситуирани в Крим. Радарът на тази система открива цели до 600 км разстояние и може да насочва изстреляните против тях ракети до към 380 км.

С-400 е считана за интегрална част от противовъздушната и противоракетна система на Русия, посредством която се съперника се пречи да навлиза и работи в зоната на обсега ѝ. Унищожаване на съветски платформи за изстрелването на зенитни ракети понижава и рисковете за украинските самолети и новите F-16, първите от които към този момент са в Украйна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР