Генералният секретар на ПЕС пристига днес в София, за да

...
Генералният секретар на ПЕС пристига днес в София, за да
Коментари Харесай

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция

Генералният секретар на ПЕС идва през днешния ден в София, с цел да ревизира обстановката с домашното принуждение у нас

Конституционният съд (КС) ще се произнесе дали Истанбулската спогодба опонира на Конституцията за 27-и юли – последният работен ден на депутатите, преди да излязат в лятна почивка. След вчерашното съвещание се разбра, че 12-те съдии разполагат с голям брой позиции, направени от неправителствени организации, които се афишират в поддръжка на интернационалния документ.

Въпросът дали той е конституционосъобразен насочиха 75 депутати от ГЕРБ откакто държавното управление отдръпна от Народно събрание решението, с което се искаше ратификацията му.

До потребност от решение на Конституционен съд се стигна откакто Върховният касационен съд (ВКС) не съумя да излезе с позиция по въпроса. Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов разпореди на трима висши съдии да изготвят мнение. Двама от тях показаха, че тя опонира на главния закон, а позицията на арбитър от Търговската гилдия на Върховен касационен съд поддържа противоречивия документ.

Висшият адвокатски съвет също не съумя да вземе решение поради разминаване в решението на ръководителя Ралица Негенцова съгласно, което Истанбулската спогодба не опонира на Конституцията. След реакция на членове на съвета обаче, които се оказаха съперници, мнението на адвокатурата беше оттеглено.

Против подписването на противоречивата спогодба се оповестиха Българската православна черква, Българска социалистическа партия и Обединените патриоти. Основната теза на съперниците на Истанбулската спогодба е, че посредством нея се отваря опция за узаконяване на еднополовите бракове у нас, което съгласно в този момент настоящата Конституция е невероятно. Междувременно депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържаха утвърждението на документа.

За да ревизира обстановката с домашното принуждение в България през днешния ден в София идват генералният секретар на ПЕС Ахим Пост и ръководителя на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай. Визитата има за цел да продължи стартирания разговор за Истанбулската спогодба с Българска социалистическа партия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР