Генералният секретар на ООН засега не планира да посети България,

...
Генералният секретар на ООН засега не планира да посети България,
Коментари Харесай

Гутериш пред bTV в Молдова: Засега бежанската криза не налага мое посещение в България


Генералният секретар на Организация на обединените нации към този момент не възнамерява да посети България, с цел да ревизира на място по какъв начин държавното управление се оправя с бежанската вълна от Украйна.

Това съобщи Антониу Гутериш след въпрос на bTV по време на взаимната конференция дружно с премиера на Молдова Наталия Гаврилица.

Генералният секретар на Организация на обединените нации към този момент не възнамерява да посети България и да ревизира на място по какъв начин държавното управление се оправя с бежанската вълна от Украйна. Това съобщи Антониу Гутериш след въпрос на БТВ по време на взаимната конференция дружно с премиера на Молдова Наталия Гаврилица.

По думите му сходна аудиенция в София не се постанова, само че би обмислил в бъдеще. Само две задгранични медии имаха опция да зададат въпроси - bTV и RaiNews24 - италианската национална телевизия.

Организация на обединените нации ще даде 100 млн. $ на Молдова за справяне с бежански напън.

Гутериш и Гаврилица осъдиха съветската експанзия в Украйна, а генералният секретар на Организация на обединените нации сподели, че е просто съвпадане датата на визитата му в Кишинев - 9 май, в който хиляди хора честваха Деня на успеха, а по улиците на столицата се организира многохилядно шествие на „ Безсмъртния полк “, проведен от социалистите.
Снимка: btvnovinite.bg

Начало на празника дадоха остарели руски коли и мотори.

В Деня на успеха, 9 май, младежите благодарят на ветераните от войната. Шествието, наречено „ Безсмъртен полк “ стартира тъкмо в 10:00 ч. и се насочи към Мемориалния комплекс " Вечност ".

Докато екипът на bTV върви дружно с хората, се срещаме с Галина, родена 5 години след края на войната. В ръцете си държи портрет на татко си.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Моят баща беше ранен в Будапеща, върна се от фронта неработоспособен. Ако не помним предишното, няма да имаме настояще “, споделя Галина.

„ Моят тъст беше украинец от Григориупол. Той непринудено отиде на фронта и почина там “, споделя 82-годишният Борис.

Докато хората почитат мъртвите, малко на брой са живите, претърпели събитията. Павел Василевич Гладков е един от тях. Роден е на днешната дата. Само че преди 101 години.

„ По време на войната, при едно стълкновение вражеска бомба падна на 3 метра от мен. Снарядът се разруши и осколките ме уцелиха, гвардейският ми медал се разруши на две, само че ме отбрани. Спаси си ме. Заради него съм жив. Гвардейският знак ми избави живота “, “, споделя Павел.

Надживява и войната. Чува новината за мир.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Внимание, приказва Москва! Говорит, Москва. Фашистка Германия капитулира “.
Няма да отида на площада, на манифестация, само че посрещам посетители вкъщи. И ще си ръся 100 грама коняк за мое здраве.

По време на шествието извънредно през bTV приказва водачът на социалистическата партия и зам.-председател на Народното събрание.

„ Молдова би трябвало да остане неутрална. Ние сме неутрална и мирна страна. Не желаеме да се води война на никое място. Всяка война сама по себе си е покруса, за всички нас и за всички нации “, съобщи Влад Батринча, водач на Социалистическата партия в Народното събрание на Молдова.

Един от участниците в шествието беше президентът Игор Додон. Той също носи Георгиевската лента, макар че тя е неразрешена.

Пред bTV някогашният държавен глава упрекна настоящия - Мая Санду, че със възбраната разделя хората.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Парламентът и президентът гласоподаваха дружно закона. Те са неспособни да се оправят с икономическите и обществените проблеми на хората. За нас това е знак на успеха и желаеме да остане подобен “, сподели Додон, който е безапелационен, че не се опасява от санкциите.

След повече от 3 часа шествието на Безсмъртния полк приключи с поднасяне на венци и цветя.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР