Генералният секретар на ООН участва в контактите, които имат за

...
Генералният секретар на ООН участва в контактите, които имат за
Коментари Харесай

Задава ли се нова зърнена криза след оттеглянето на Русия от сделката за износ на зърно от Украйна?

Генералният секретар на Организация на обединените нации взе участие в контактите, които имат за цел да предотвратят такава обстановка. От Киев оповестиха, че вчерашното решение на Москва е блокирало 218 кораба със зърно. Анализатори чакат на следващия ден цените на зърното на стоковите пазари да се покачат.

Украински зърновози стоят на котва край Босфора, откакто Русия замрази присъединяване си в зърнената договорка. Решението не е взето в този момент, придвижването на кораби се блокира от предишния месец, сподели президентът Володимир Зеленски.

" Сега е необходим безапелационен интернационален отговор - на равнище Организация на обединените нации и изключително на равнище Г-20. Как може Русия да е измежду двайсетте най-развити стопански системи, щом съзнателно работи за предизвикането на апетит на няколко континента. Русия няма място в Г-20 ", съобщи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Днес в морето има над два милиона тона храна и това визира над 7 милиона потребители, уточни Зеленски.

" Защо една шепа хора в Кремъл да взема решение дали поданици на Египет или Бангладеш ще имат храна на масата си? Светът има силата на отбрани хората от това ", сподели Зеленски.

Няма публични изказвания след вчерашното известие на Москва, че се отдръпва от договорката в отговор на офанзивата против съветския Черноморски флот в Севастополския залив. Европейският съюз и НАТО приканиха за преразглеждане на това решение. Върховният представител по външната политика и сигурността на Евросъюза Жозеп Борел напомни, че износът на зърно е жизненоважен за международното продоволствено доставяне.

Говорих по телефона с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и координираме дейностите, с цел да подновим износа на зърно и торове от Украйна. Русия би трябвало да обезпечи морски кулоар, с цел да може храната да доближава до света. Европейският съюз ще играе своята роля за противопоставяне на международната продоволствена рецесия.

От Организация на обединените нации оповестиха, че са в контакт с съветските управляващи. След сключването на договорката на 22 юли от Украйна са изнесени над 9 млн. тона зърно и зърнени артикули. Ройтерс напомня, че още преди приключването ѝ в края на ноември Москва заприказва за проблеми, а Киев се оплака, че са блокирани близо 200 кораба.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР