Генералният секретар на ООН казва, че е дълбоко разстроен“ от

...
Генералният секретар на ООН казва, че е дълбоко разстроен“ от
Коментари Харесай

Войната между Израел и Газа: Кои международни актьори могат да играят ролята на миротворци?

Генералният секретар на Организация на обединените нации споделя, че е „ надълбоко смутен “ от цялостната блокада на Израел на Ивицата Газа на четвъртия ден от смъртоносното нахлуване.

Междувременно израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че бомбардировките „ преди малко са почнали “, откакто минимум 900 израелци бяха убити при невижданата офанзива на Хамас в събота.

Продължете да четете < /h2> лист от 4 детайла Кои самолетни компании стопираха или анулираха полети до Израел след офанзивите на Хамас?

Бомбите, които валят върху Газа, са повече от страшни, повече от луди „ Сградата ще бъде бомбардирана “, споделя палестински публицист, последните му думи Какво да знаем за смъртоносната офанзива на Хамас против израелски музикален фестивал завършек на списъка

Повечето западни страни заобикалят да приканват Израел да забави бруталния си боен отговор.

Повече от 700 палестинци бяха убити за три дни на интензивни бомбардировки, като 2,4 милиона поданици на Газа нямат къде да отидат на фона на израелска сухопътна, морска и въздушна обсада.

Може ли интернационалната общественост да се намеси, с цел да попречи на Израел да наложи групово наказване на повече от два милиона палестинци?

„ Мисля, че е рано да се приказва за ходатайство, защото [в момента] Израел реагира въз основа на яд и възмездие “, сподели за Al Jazeera професор Mahjoob Zweiri, шеф на Центъра за проучвания в Персийския залив към Катарския университет.

Ето по-отблизо страните и интернационалните организации, които могат да играят ролята на миротворци.

Арабската лига

Външните министри на Арабската лига ще се срещнат в сряда на изключителна среща на върха.

Извънредната сесия беше поискана от палестинската делегация, се споделя в изказването на Лигата.

Генералният секретар Хосам Заки сподели, че министрите ще обсъдят арабските старания за „ прекъсване на израелската експанзия “ против Газа.

Възможните резултати от утрешната среща остават неразбираеми.

Zweiri споделя, че Арабската лига няма роля. „ Това е отражение на фрагментираните арабски държавни управления. Няма принадлежности. “

Китай

Пекин изрази дълбока угриженост от ескалацията на спора и прикани за „ успокоение “.

Наблюдатели се чудеха дали Китай ще се опита да се популяризира като районен миротворец, откакто сполучливо посредничи за доближаване сред Иран и Саудитска Арабия.

През април тогавашният външен министър на страната Чин Ган сподели на външните министри на Израел и Палестина, че Китай е подготвен да улесни напъните за мирни договаряния.

Китай поддържа решение на израелско-палестинския спор с две страни, основано на граници отпреди 1967 година и с Източен Йерусалим като столица на суверенна палестинска страна. Той също по този начин се застъпва за интернационална помощ за развиване на палестинците.

Египет

Кайро е работил като медиатор сред Израел и палестински групи в предходни спорове, само че Цвейри споделя, че ще се опита да се дистанцира от ескалиращата обстановка в Газа.

„ Те [Египет] желаят да се дистанцират от протичащото се, тъй като … Египет отива на избори “, сподели той.

Европа

Лидерите на доста европейски страни, в това число Франция и Германия, осъдиха офанзивите на Хамас и демонстрираха взаимност с Израел.

Предвижда се външните министри на Европейския съюз да проведат изключителна среща във вторник следобяд, с цел да обсъдят войната.

Първоначалният отговор на Европейски Съюз на спора беше да разгласи незабавното прекъсване на помощта за развиване за палестинците. По-късно тя сподели, че ще преразгледа помощта, а не ще я спре.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес сподели, че сходен ход е недопустим и съдействието би трябвало да продължи.

„ Не можем да объркаме Хамас, която е в листата на терористичните групи на Европейския съюз, с палестинското население, палестинската власт или организациите на Организация на обединените нации, присъстващи на място “, сподели той пред испанската радиостанция Cadena SER във вторник сутринта.

Иран

Възможната роля на Иран в посредничеството остава неразбираема.

Неговият висш водач Али Хосейни Хаменей сподели във вторник: „ Ние, несъмнено, пазиме палестинците. Целуваме челото и ръцете на смелите бойци и младежи на Палестина, да, правилно е.

„ Но тези, които споделят, че не-палестинците стоят зад това, което беше направено… те не познават палестинците добре. Те са подценили нацията на Палестина. Това е тяхната неточност. “

Катар

Страната от Персийския залив е известна с посредническите си старания в палестинско-израелския спор и с продължаващата си помощ за Газа, която е под израелска блокада от 16 години.

„ Нашите цели са да сложим завършек на кръвопролитието, да освободим пандизчиите и да се уверим, че спорът ще бъде овладян без районно разпространяване “, сподели представителят на външното министерство Маджед ал-Ансари пред Reuters.

Въпреки това, израелски чиновник сподели пред Ройтерс: „ Няма договаряния сега. “

Русия

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че основаването на палестинска страна е „ най-надеждното “ решение за мир в Израел и че сражението единствено по себе си няма да подсигурява сигурността.

Турция

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прикани както бойците на Хамас, по този начин и израелските въоръжени сили да спрат насилието и предложи да посредничи.

Ако би трябвало да стартират мирни договаряния, Звейри има вяра, че Турция и Катар ще играят дейна роля.

„ Предполагам това, тъй като и двамата имат връзка с Хамас и Израел и би трябвало да забележим кой е в положение да приказва и с двете страни. “

Агенции на Организация на обединените нации

Като част от предходни посреднически старания, седмици преди нападението в събота, Организация на обединените нации се ангажира с дипломация, с цел да се опита да предотврати нови въоръжени борби сред Израел и Хамас.

Пратеникът на Организация на обединените нации за мира в Близкия изток Тор Венесланд се срещна с представители на Хамас в Газа и разгласява на X: „ Обединените народи беседват и работят с всички заинтригувани за възстановяване на живота на хората в Газа, изключително на най-уязвимите. “

Съединените щати

Най-близкият съдружник на Израел даде обещание „ солидна и непоколебима “ поддръжка на Израел и сподели, че ще изпрати муниции, до момента в който реалокира своите военни кораби и самолети по-близо до него.

Старшият сътрудник на Ал Джазира Джон Хендрен, репортаж от Вашингтон, окръг Колумбия, сподели, че диалозите за дипломация и за решение за две страни към този момент са арестувани.

Вашингтон съобщи, че желае бъдеща палестинска страна, само че не съумя да убеди Израел, на който дава 3 милиарда $ годишна военна помощ, да съблюдава споразуменията, които е подписал с палестинците.

Разширяването на заселниците в палестинските земи и насилието на заселниците се усилиха, изключително при крайнодясното държавно управление, ръководено от Нетаняху.

Цуейри сподели, че реакцията на Съединени американски щати е шокираща. „ Те [САЩ] в действителност разрешават на Израел да прави каквото си изиска в Газа. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР