Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е в

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е в
Коментари Харесай

Гутериш: Глобалните нива на глада достигнаха нов връх заради войната в Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е в " интензивни контакти " с Русия и други страни в вяра да бъде реализирано съглашение за експортирането на зърното, складирано в украинските пристанища, и за безграничен достъп до международните пазари на съветски храни и изкуствени торове, съобщи АП.

На министерска среща в ООНв сряда, отдадена на рецесията с доставките на храни, задълбочила се поради войната в Украйна, той сподели, че " следва да бъде извървян доста път " до превъзмогването на рецесията.

Той добави, че е нужна положителната воля на всички страни за постигането на " пакетно съглашение " по въпроса, само че не навлезе в детайлности, тъй като " обществени изказвания " може да подкопята възможностите за триумф.

Според Гутериш световните равнища на глада са достигнали " нов връх ", като в този момент над 500 000 души в света гладуват, а 276 милиона са изложени на нерешителен достъп до храни.

Украйна и Русия дружно създават близо една трета от пшеницата и ечемика в света и половината от слънчогледовото масло, а Русия и Беларус заемат второ и трето място по рандеман на калиев карбонат, съществена съставна част за изкуствените торове.

Генералният секретар изрече мнение, че няма да има " дейно решение " за хранителната рецесия в света без въстановяването на доставките на храни от Украйна и на изкуствени торове и храни от Русия и Беларус за международните пазари.

Заради съветското настъпление в Украйна нейните черноморски пристанища са затворени и е спрян износът на зърно за доста разрастващи се страни.

Пред министрите от страните от Организация на обединените нации Гутариш описа, че при визитата си неотдавна в африканския района Сахел е видял фамилии, които не знаят от кое място да намерят храна за идващия ден, съобщи АП.

Германия упрекна Русия, че употребява глада като оръжие във войната

Външният министър на Германия Аналена Бербок упрекна Русия, че блокира износа на зърно от Украйна и го употребява като оръжие във войната, съобщи ДПА.

" Русия води тази война [с Украйна] с едно друго извънредно и могъщо оръжие: апетит и ограничения. Като блокира украинските пристанища, унищожава силози, пътища и стоманени пътища, Русия е почнала зърнена война, предизвиквайки световна хранителна рецесия ", сподели Бербок на министерска среща в централата на Организация на обединените нации в Ню Йоркв сряда.

Според нея това става, когато " милиони към този момент са застрашени от апетит, изключително в Близкия изток и Африка " поради последствията от измененията в климата, коронавирус пандемията и въоръжените спорове в техните райони.

По данни на немското държавно управление съветската войска е блокирала износа на 20 милиона тона зърно, най-вече за страни от Северна Африка и Азия. Повечето от зърното е на пристанището в Одеса.

Украйна е измежду водещите производители на зърно в света, припомня ДПА.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР