Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш задейства член 99 от

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш задейства член 99 от
Коментари Харесай

Гутериш задейства член 99 от Хартата на ООН заради сраженията в Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш задейства член 99 от Хартата на организацията с апел за неотложно прекъсване на огъня в Близкия изток. Механизмът е употребен единствено 9 пъти до момента и цели да притегли вниманието на Съвета за сигурност към всеки въпрос, който заплашва интернационалния мир и сигурност.

Войната сред Израел и " Хамас " може да докара до " утежняване на съществуващи закани за интернационалния ред и сигурност ", предизвестява генералният секретар, представен от Ройтерс.

За първи път, откогато пое управлението на Организация на обединените нации през 2017 година, генералният секретар употребява пълномощията, дадени му с член 99 от Устава - да " притегли вниманието на Съвета " към въпрос, който съгласно него " може да заплаши поддържането на интернационалния мир и сигурност ".

Усилията на Организация на обединените нации са възпрепятствани от дефицита на доставки, неналичието на гориво, спирането на връзките и възходящата неустановеност, предизвестява генералният секретар.

А израелският министър председател съобщи, че армията му е обкръжила дома на водача на " Хамас " в Ивицата Газа.

Тел Авив оповестява за нанесени удари по 250 цели за последните 24 часа. Израелските сили обсаждат южния град Хан Юнис. Според Организация на обединените нации е издадена заповед за евакуация на 600 хиляди души, които няма къде да отидат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР