Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се позова на ,

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се позова на ,
Коментари Харесай

ООН: Човечеството няма да преживее продължение на Опенхаймер

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се базира на, като предизвести, че светът е изправен пред най-големия риск от нуклеарна война от десетилетия насам, оповестява " Франс прес ".

На сесия на Съвета за сигурност, свикана от Япония, той уточни, че биографичният филм за морално спорния татко на атомната бомба " придвижва суровата действителност на нуклеарния ден на Страшния съд в същинския живот за милиони по света ".

" Човечеството не може да преживее продължение на " Опенхаймер ", безапелационен бе Гутериш.

" Срещаме се в миг, когато геополитическото напрежение и недоверието са повишили риска от нуклеарна война до най-високото равнище от десетилетия ", означи той на сесията.

Руският президент за потребление на нуклеарни оръжия, предупреждавайки Запада да не поддържа Украйна, където съветските сили нахлуха преди повече от две години.

Без да посочва Путин, Гутериш посочи: " Ядреното дрънчене с оръжие би трябвало да спре ".

По негови думи заканите за потребление на нуклеарни оръжия в каквото и да е качество са неприемливи.
 FT: Русия е подготвена на по-ранно потребление на нуклеарни оръжия във война с друга мощна страна
FT: Русия е подготвена на по-ранно потребление на нуклеарни оръжия във война с друга мощна страна

Това излиза наяве от изтекли съветски секретни документи

В целия свят напрежението към Северна Корея, която разполага с нуклеарно оръжие, продължава да пораства, а до нужното равнище за основаване на атомна бомба.

Израел - единствената мощ в Близкия изток с нуклеарно оръжие, въпреки и необявена, е във война след нападението на 7 октомври от бойци на " Хамас ".

Гутериш прикани Съединените щати и Русия да възобновят договарянията, които изпаднаха в застой след началото на войната в Украйна, по отношение на защото договорът СТАРТ изтича при започване на 2026 година

Той настоя за прогрес и по други начинания, в това число Договора за възбрана на нуклеарните оръжия, който влезе в действие през 2021 година, само че има дребен на практика резултат, защото нито една страна с нуклеарно оръжие не взе участие в него.

" Инвестициите в инструментите на войната изпреварват вложенията в инструментите на мира. Бюджетите за оръжие порастват, до момента в който бюджетите за дипломация и развиване се свиват ", безпокои се шефът на Организация на обединените нации.

Съединените щати - единствената страна, употребила нуклеарни оръжия във война, обявиха, че ще работят в една област със съдружника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 година

Съединени американски щати и Франция оповестиха, че ще се причислят към Япония в коалиция за пробутване на Договора за прекъсване на производството на делящи се материали, който ще забрани производството на плутоний и мощно обогатен уран - основните съставки в нуклеарните оръжия.
 Пълната възбрана на нуклеарните оръжия би заплашила, а не избавила човечеството
Пълната възбрана на нуклеарните оръжия би заплашила, а не избавила човечеството

Но въпреки всичко нуклеарна война сред Съединени американски щати и Русия би умъртвила до 5 милиарда души на планетата

Повечето нуклеарни страни към този момент са спрели производството. Дискусиите за контракт бяха блокирани от Пакистан, който се притеснява, че ще изостане от противника си Индия и разчита на дипломатическа поддръжка от Китай.

" За да предотвратим евентуална конкуренция във въоръжаването, би трябвало да сложим завършек на производството на делящ се материал за потребление в нуклеарни оръжия и да продължим договарянията по Договор за прекъсване на делящия се материал ", акцентира посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

Японският външен министър Йоко Камикава, който управлява срещата, даде обещание, че Токио " ще усили в допълнение интернационалното и политическото внимание " към контракта.

Тя прикани за работа, тъй че да се подсигурява, че нуклеарните оръжия няма да бъдат ситуирани в космоса.

Миналия месец Съединените щати оповестиха, че Русия създава система за - изказване, отречено от Путин.

" По време на Студената война, макар конфронтационната среда тогава, интернационалната общественост сътвори правни рамки, с цел да подсигурява мирното и стабилно потребление на галактическото пространство, което не разрешава разполагането на нуклеарни оръжия или всевъзможни други типове оръжия за всеобщо заличаване в галактическото пространство, " напомни Камикава.

" Дори в този момент Япония твърдо има вяра, че галактическото пространство би трябвало да остане област, свободна от нуклеарни оръжия ", уточни тя.
 Съединени американски щати и Япония приканват страните да не разполагат нуклеарни оръжия в орбита
Съединени американски щати и Япония приканват страните да не разполагат нуклеарни оръжия в орбита

Нациите би трябвало да съблюдават контракт, който не разрешава слагането на сходни оръжия в космоса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР