Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да
Коментари Харесай

Гутериш призова за свободно корабоплаване в Персийския залив

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани всички страни да подсигуряват свободата на корабоплаването в района на Персийския залив, съобщи пред кореспонденти Фархан Хак, заместник-говорител на Гутериш.

" Призивът на генералния секретар беше доста явен. Той прикани всички страни да подсигуряват, че свободата на корабоплаването се съблюдава на всички места, в това число в Ормузкия проток ", съобщи Хак.

Той добави, генералният секретар желае да се увери, че всички страни се стремят към деескалация и отбягване на всевъзможни стъпки, които след това могат да усилят напрежението. " Той ясно уточни, че последното нещо, от което районът се нуждае, е още една борба. Така че това е нашият метод. Надяваме се, че всички страни ще се съобразят с главните закони, уреждащи свободата на корабоплаването, " сподели Хак.

Отношенията сред Англия и Иран ескалираха. В началото на юли управляващите на английския Гибралтар задържаха ирански танкер, за който се твърди, че е транспортирал недопечен нефт до Сирия. Това изказване беше отхвърлено от иранските управляващи. Седмица по-късно, CNN, като се базира на източник от Министерството на защитата на Съединени американски щати, заяви, че пет дребни кораба, за които се твърди, че са ирански, са се доближили до английски нефтен танкер в Персийския залив, които се пробвали да го спрат в териториалните води на Иран. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР