Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Иран да се

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Иран да се
Коментари Харесай

ООН призова Иран да не използва „ненужна сила“ при протестите след смъртта на млада иранка

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Иран да се въздържа от потреблението на " ненужна или непропорционална мощ " против стачкуващи, откакто цялата страна бе обхваната от митинги поради гибелта на млада жена, задържана от нравствената полиция , съобщи Асошиейтед прес. 

Говорителят на Гутериш съобщи, че иранските управляващи би трябвало проведат бързо и независимо следствие на гибелта на 22-годишната Махса Амини.

" Ние сме все по-обезпокоени от известията за възходящия брой смъртни случаи , свързани с митингите, в това число на дами и деца ", сподели Стефан Дюжарик. " Подчертаваме нуждата от бързо, независимо и дейно следствие на гибелта на госпожа Махса Амини, извършено от самостоятелен способен орган ", добави той. 

Протестите се разпространиха в минимум 46 обитаеми места в Иран. Държавната телевизия заяви, че от началото на демонстрациите на 17 септември са били убити минимум 41 стачкуващи и служители на реда.

По калкулации на Асошиейтед прес, направени въз основа на формалните изказвания на управляващите, починалите са минимум 14, а над 1500 стачкуващи са задържани.

Дюжарик добави, че на срещата си с иранския президент Ебрахим Раиси на 22 септември Гутериш е подчертал нуждата от ценене на правата на индивида, в това число и правото на свободно изложение , на мирни събрания и на сдружаване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР