Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност от

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност от
Коментари Харесай

Гутериш предупреждава, че сляпо вървим към война с КНДР

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести за заплаха от сляпо и незабелязано доближаване към война разяснявайки, че решенията на Съвета за сигурност по отношение на нуклеарните и ракетните стратегии на Северна Корея би трябвало да бъдат напълно изпълнени от Пхенян и другите страни , оповестява " Ройтерс ".

Гутериш направи своя коментар след среща в Токио с японския министър председател Шиндзо Абе единствено дни, откакто американският държавен секретар Рекс Тилърсън предложи да стартира директни договаряния със Северна Корея без предварителни условия.

 Северна Корея е открита за директни договаряния със Съединени американски щати, заяви Лавров на Тилърсън
Северна Корея е открита за директни договаряния със Съединени американски щати, заяви Лавров на Тилърсън

Двамата се срещнаха във Виена в границите на конференция

Белият дом заяви, че не могат да се водят договаряния със Северна Корея, до момента в който не усъвършенства държанието си . Белият дом отхвърля да заяви дали президентът Тръмп утвърждава уверението на Тилърсън.

" Много ясно е, че резолюциите на Съвета за сигурност би трябвало да бъдат напълно изпълнени на първо място от Северна Корея, само че и от всички други страни, чиято роля е от решаващо значение за реализиране на резултат, към който всички ние се стремим, а точно - без нуклеарно оръжия на Корейския полуостров ", разяснява Гутериш.

Той добави, че единството на Съвета за сигурност е жизненоважно, " с цел да се даде опция за дипломатически ангажимент ", което би разрешило да се реализира това разоръжаване.

" Най-лошият вероятен сюжет , който може да се случи, е всички ние сляпо да се окажем във война, която може да има доста трагични последици " , добави Гутериш.

 Пхенян желае да е супер нуклеарна мощ
Пхенян желае да е супер нуклеарна мощ

Съединени американски щати изключваха опцията да договарят

Япония от своя страна смята, че в този момент е моментът да се продължи с оказване на оптимален напън върху Пхенян , а не да се стартират диалози за ракетните и нуклеарните стратегии на КНДР. Китай и Русия обаче приветстваха уверението на Тилърсън .

" Ние изцяло се съгласихме, че нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров е безусловно належащо за мира и стабилността на района " , разяснява Абе след срещата с Гутериш.

Секретарят на Организация на обединените нации по политическите въпроси Джефри Фелтман, който посети Пхенян предходната седмица разяснява, че високопоставени представители на Северна Корея не оферират какъвто и да е ангажимент за диалози, само че счита, че е оставил " отворена врата ".

Фелтман, който е някогашен почитан представител на Съединени американски щати, е най-високопоставеният чиновник на Организация на обединените нации, който посещава Северна Корея от 2012 година

 Организация на обединените нации изпрати топ посланик в КНДР
Организация на обединените нации изпрати топ посланик в КНДР

Необичаното посещаване на Джефри Фелтман ще продължи до петък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР