Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че планетата се

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че планетата се
Коментари Харесай

Гутериш предупреди, че планетата върви към климатичен хаос

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че планетата се движи към необратим " климатичен безпорядък " и прикани международните водачи да върнат света в правия път за понижаване на излъчванията, да спазят обещанията за финансиране на битката с климатичните промени и да оказват помощ на разрастващите се страни да ускорят прехода си към възобновима сила на идната среща на върха за климата в Египет, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководителят на Организация на обединените нации съобщи, че 27-ата годишна конференция на 198-те страни по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата, по-известна като КОП27, би трябвало да бъде мястото, където да се възвърне доверието и упоритостта, нужна с цел да се избегне прекосяването на нашата планета през климатичната бездна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че най-важният резултат от КОП27, която стартира на 6 ноември в египетския курорт Шарм ел-Шейх, е да има " ясна политическа воля за по-бързо понижаване на излъчванията ".

Това изисква исторически пакт сред по-богатите развити страни и нововъзникващите стопански системи, сподели Гутериш. " И в случай че този пакт не се реализира, ще бъдем обречени. "

В този пакт, сподели още генералният секретар, по-богатите страни би трябвало да дават финансова и техническа помощ - дружно с поддръжка от многостранни банки за развиване и софтуерни компании - с цел да оказват помощ на нововъзникващите стопански системи да ускорят прехода си към възобновима сила.

Гутериш съобщи, че през последните няколко седмици отчетите са обрисували " ясна и мрачна картина " на това, че излъчванията на парникови газове, свързани с световното стопляне, към момента нарастват с рекордни темпове, вместо да намалеят с 45 % до 2030 година, както настояват учените, че би трябвало да стане.

Знаковото Парижко съглашение, признато през 2015 година за справяне с изменението на климата, прикани световните температури да се покачат с не повече от 2 градуса по Целзий до края на века спрямо прединдустриалния интервал и по опция най-близо до 1,5 градуса по Целзий.

Гутериш съобщи, че при сегашната политика излъчванията на парникови газове сега са на път да се усилят с 10 %, а температурите са на път да се покачат с до 2,8 градуса по Целзий до края на века. " А това значи, че нашата планета е на път да доближи сериозни точки, което ще направи климатичния безпорядък необратим ", предизвести генералният секретар.

Той съобщи, че задачата от 1,5 градуса " се намира в интензивно поделение " и е " в огромна заплаха ", само че към момента е допустимо да бъде реализирана.

Данните демонстрират, че богатите страни, изключително Съединени американски щати, са изхвърлили доста повече от своя дял въглероден диоксид, който задържа топлината, вследствие на изгарянето на въглища, петрол и природен газ.

За загубите и вредите се приказва от години, само че по-богатите страни постоянно се опълчват на договарянето на детайлностите за възнаграждение на минали климатични бедствия, като наводненията в Пакистан това лято.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР