Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския
Коментари Харесай

ООН предложи на Путин да удължи сделката за зърно в Черно море

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е предложил на съветския президент Владимир Путин да удължи периода на деяние на съглашението, което разрешава безвреден експорт на зърно от Украйна през Черно море в подмяна на свързване дъщерно сдружение на съветската земеделска банка към световната система за финансови известия SWIFT, оповестиха източници на Ройтерс.

Русия заплаши да приключи договорката за зърно, която изтича в понеделник, защото няколко нейни претенции за експорт на съветско зърно и торове в чужбина не бяха осъществени. Последните два кораба, които пътуват по силата на съглашението за Черно море, сега товарят в украинското пристанище Одеса преди приключването на крайния период, показва Ройтерс.

Ключово искане на Москва е възобновяване на връзката на съветската земеделска банка Росселхозбанк към световната система за финансови известия SWIFT. Тя беше отрязана от Европейския съюз през юни 2022 година поради нахлуването на Русия в Украйна. Говорител на Европейски Съюз съобщи през май, че Европейски Съюз не преглежда опцията за възобновяване на съветските банки.

Въпреки това Европейски Съюз обмисля да свърже със SWIFT дъщерно сдружение на Росселхозбанк, с цел да се даде опция за транзакции особено за зърно и торове, оповестяват трима източници, осведомени с разискванията, на Ройтерс през вчерашния ден. Европейската комисия не не отговори незабавно на настояването за коментар, уточни организацията.

Гутериш е предложил на Путин Русия да разреши на Черноморската договорка за зърно да продължи още няколко месеца, като по този метод даде на Европейски Съюз опция да свърже дъщерно сдружение на Росселхозбанк със SWIFT.

Във вторник Гутериш изпрати писмо до Путин, в което предлага метод за по-нататъшно улеснение на износа на съветските храни и торове и гарантиране продължаването на доставките на украинско зърно през Черно море, заяви през вчерашния ден представител на Организация на обединените нации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР