Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес заяви, че е

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес заяви, че е
Коментари Харесай

Гутериш с оферти към Русия за зърнената сделка. Москва: Нищо ново, тези идеи не работят

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през днешния ден съобщи, че е изпратил на съветския външен министър Сергей Лавров " набор от съответни оферти ", ориентирани към възкръсване на договорката, която позволяваше безвреден експорт на украинско зърно през Черно море, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Русия се изтегли от съглашението през юли - една година откакто то беше подписано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, като съобщи, че износа на личните ѝ храни и торове се сблъсква с спънки и че украинското зърно не доближава до нуждаещите се страни в задоволителни количества.

Писмото на Гутериш идва преди срещата сред съветския президент Владимир Путин и турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. Два турски източника обявиха пред Ройтерс, че двамата водачи ще се срещнат на 4 септември и ще разискват най-вече износа на зърно през Черно море.

Черноморската зърнена договорка имаше за цел да се бори против международната продоволствена рецесия, която съгласно Организация на обединените нации се е влошила след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година. Русия и Украйна са водещи експортьори на зърно.

" Смятам, че представихме едно предложение, което може да бъде основа за възобновяване, само че едно възобновяване, което би трябвало да бъде устойчиво ", сподели Гутериш без да даде детайлности за предлагането. " Не можем да имаме черноморска самодейност, която минава от рецесия в рецесия, от заледяване към заледяване. Трябва да имаме нещо, което да работи и да е в интерес на всички ", добави той.

Руски посланик, който е поискал анонимност, съобщи пред Ройтерс, че " няма нищо ново " в писмото на Гутериш до Лавров и че то просто " обобщава предходни хрумвания на Организация на обединените нации, които не са сработили ".

След като по-рано през днешния ден се срещна в Москва с турския министър на външните работи Хакан Фидан, Лавров съобщи, че Русия не вижда никакви признаци, че ще получи гаранции, които да ѝ разрешат да възобнови черноморската зърнена договорка.

Гутериш добави, че не чака скоро да настъпи мир в Украйна, съобщи ДПА. " Ще излъжа, в случай че кажа, че имам вяра, че в непосредствена вероятност виждаме опция за мир в Украйна ", сподели ръководителят на Организация на обединените нации в отговор на питане дали счита, че са вероятни диалози по тематиката по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в средата на септември. " Мисля, че към момента не сме стигнали до такава степен ", добави Гутериш.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР