Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне идната

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще се срещне идната
Коментари Харесай

В опит да съживи зърнената сделка: Шефът на ООН се среща с Лавров, Зеленски и Ердоган

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ще се срещне идната седмица поредно с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган и с съветския външен министър Сергей Лавров в опит да съживи така наречен зърнена договорка, който до юли месец осигуряваше безвреден експорт на зърно през украинските пристанища на Черно море, съобщи Българска телеграфна агенция.

През лятото Русия се отдръпна от съглашението, контрактувано през 2022 година под егидата на Организация на обединените нации и Анкара, и по този метод блокира износа. Москва упорства, че няма да възобнови зърнената договорка, до момента в който " Западът " не облекчи нейния експорт на артикули.

Следващата седмица следва сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. В тази връзка Антонио Гутериш прикани международните водачи " да намерят решение за излизане от тази неразбория " - визирайки освен продоволствените закани, само че и всички останали провокации пред човечеството - войните, климатичните промени, внезапното повишаване на живота, увеличението на неравенствата, " зрелищните разтърсвания в света на технологиите ".

Гутериш осъди фрагментацията по света, която по думите му понижава потенциала на интернационалната общественост да реагира при рецесии. И уточни войната в Украйна като основен фактор за изострянето на политическите разделения.

" Така че едно вероятно решение за мир в Украйна, съгласно Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право, ще бъде доста значимо за понижаване на геополитическите разделения ", заключи генералният секретар на Организация на обединените нации.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР