Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова петте постоянни членки

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова петте постоянни членки
Коментари Харесай

Сирия: ООН се страхува от ситуация извън контрол

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност да избегнат излизането на обстановката в Сирия отвън надзор, предават осведомителните организации.

„ Говорих с посланиците на петте непрекъснати членки (САЩ, Русия, Китай, Франция и Англия, бел. ред.), с цел да потвърдя огромната ми паника от актуалната невъзможност и да подчертая нуждата да предотвратим излизането на обстановката отвън надзор “, съобщи Гутериш в известие до медиите.

Генералният секретар на Организация на обединените нации прибавя, че съжалява, че до момента Съветът за сигурност не е в положение да реализира единодушие за обща позиция за хипотетичната химическа офанзива против бунтовническия град Дума. Русия наложи несъгласие на американската резолюция, а съветското предложение беше отхвърлено от Съвета за сигурност.  

На фона на засилващото се напрежение сред Съединени американски щати и Русия, Гутериш припомнил на петимата посланици, че задачата е да се постави завършек на страданието на сирийския народ.

В същото време стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган за рецесията в Сирия. Двамата са се разбрали да поддържат непосредствен контакт, съобщи Белия дом, без да оповестява никакви детайлности.

Турската Анадолска организация цитира премиера Бинали Йълдъръм, който през вчерашния ден прикани Съединени американски щати и Русия да прекратят „ уличния пердах “ между тях.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР