Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Г-20 да удължат

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Г-20 да удължат
Коментари Харесай

ООН призова клуба на богатите от Г-20 да опрости дълговете на бедните държави

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани Г-20 да удължат до края на 2021 година отсрочката за изплащането на задълженията на бедните страни, научихме от БГНЕС.

По-рано министрите на финансите на страните от Г-20 се споразумяха да удължат с половин година до април 2021 година самодейността по прекратяване на заплащанията, обслужващи задълженията на най-бедните страни в света.

Групата на 20-те най-развити стопански системи в света удължиха с 6 месеца преустановяването на обслужването на дълга (Debt Service Suspension Initiative), само че би трябвало да бъде направено повече, счита Гутериш.

Освен удължение на периода до края на 2021 година той настоя и за разширение на обсега на самодейността върху всички нуждаещи се разрастващи се страни и за страни със приблизително равнище на приходите.

Генералният секретар на Организация на обединените нации приканва за основаване на „ световна архитектура за повишение на прозрачността на задълженията и устойчивостта “.

„ Ефектът на доминото при банкрути може да унищожи международната стопанска система. Ние не може да допуснем пандемията Коронавирус да докара до дългова пандемия “, съобщи той.

Тазгодишната среща на върха на Г-20 ще се организира в онлайн формат на 21 и 22 ноември. Темите, които ще бъдат разисквани, са пандемията от ковид, отбраната на климата, финансовата политика и развиването на международната стопанска система и търговия, поддръжката за Африка. Очаква се Гутериш също да вземе присъединяване във форума.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР