Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призна неефективността на Съвета

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призна неефективността на Съвета
Коментари Харесай

Гутериш: Студената война се върна, ООН трябва да се промени

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш призна неефективността на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и заприказва за началото на нова студена война. Това стана в негово изявление за шведската телевизия SVT, заяви Лента.ру.
В отговор на въпрос за законността на въздушните удари по Сирия той сподели, че " има разбираеми правила за решаването на такива обстановки, само че в този момент е значимо да не гледаме обратно. "
" Студената война се върна ", съобщи Гутериш, като означи, че спрямо аналогичния интервал от XX век има основни разлики.
" Тогава имаше сериозен спор сред Съединени американски щати и Съветския съюз. Сега Вашингтон и Москва не управляват всички, както преди. Много страни в района са дейни: Турция, Иран, Саудитска арабия и други, няма два еднородни контролируеми блока ", изясни Гутериш.
" По време на Студената война съществуват функционалности за разговор, надзор и връзки, с цел да се подсигурява, че когато възникне риск от борба, събитията няма да излязат отвън надзор. Сега те към този момент нямат механизми. Ето за какво обстановката беше толкоз рискова и аз се веселя, че всичко се успокои. ", добави още генералният секретар.
Гутериш дефинира, като " сериозен " спора сред Русия и Запада: " Ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да възстановим разговора, тъй че страните да може да преодолеят напрежението. "
На 1 януари Гутериш разгласи " алена тревога” и дефинира заканите, стоящи пред човечеството. По думите му светът е направил крачка обратно, само че той към момента може да бъде безвредно място, в случай че международните водачи се обединят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР