Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че трябва да

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че трябва да
Коментари Харесай

Гутериш: Събитията по света започват да напомнят предвоенните години през миналия век

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести, че би трябвало да се избегне геополитическо развиване на събитията, сходно на това, довело до Първата международна война и на това през 30-те години на предишния век, съобщи Франс прес.
 
" Много детайли през днешния ден ми наподобяват сходни на началото на 20-ти век и на 30-те години на предишния век, което ме кара да се притеснявам от незабележим процес на събитията ", съобщи Гутериш през вчерашния ден на откриването на Форума за мира в Париж, проведен за стогодишнината от края на Първата международна война.

Генералният секретар на Организация на обединените нации даде за образец комерсиалните спорове, все по-поляризираната политика и неуспеха в битката с неравенството, изваден на показ от финансовата рецесия през 2008 година. Той изрази особени опасения от рецесията на доверие към Европейския съюз и дефинира блока, построен върху пепелищата на Втората международна война, като план, който е прекомерно значим, с цел да се провали, съобщи Асошиейтед прес.
 
Човечеството въпреки всичко е усвоило урока: през 2008 година икономическата меланхолия беше избегната с помощта на невиждан боеприпас от бюджетни и финансови ограничения, което разреши да бъде избавена финансовата система, означи Гутериш, представен от ТАСС. Той обаче уточни, че рецесията е понижила стабилността на междинните съсловия в развитите страни, което се отразява на резултатите от изборите през последните години, довели на власт популистки и изолационистки сили.

 
" Реваншът на политиката над макроикономическия рационализъм отразява дестабилизацията на междинните съсловия, блокирането на опциите за издигане в обществената подчиненост, стагнацията на заплатите, повишаването на неравенството и възмущението на народите от измяната на елитите ", съобщи генералният секретар.-->
 
Гутериш призна, че Организация на обединените нации има проблеми, само че акцентира, че организацията играе значима роля в предотвратяването на международна война през последните 73 години, отбелязва АП. Той предизвести, че " отслабва духа на компромиса, на който се основават демокрациите и се ускорява безразличието към общите правила ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР