Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази мнение, че в

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш изрази мнение, че в
Коментари Харесай

Гутериш: В този момент не е възможен мир в Украйна

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш изрази мнение, че сега мирните договаряния в Украйна са невъзможни.

„ За страдание, считам, че мирните договаряния в този момент са невъзможни. И двете страни са уверени, че могат да завоюват. Това, което вършим, доколкото е допустимо, е разговор с двете страни за решение на съответни проблеми. Най-важната самодейност беше износът на зърно от Украйна и храни и торове от Русия през Черно море ", добави генералният секретар на Организация на обединените нации в изявление, оповестено за испанския вестник El Pais.

„ В този миг към този момент не виждам никаква опция за неотложно достижение – не приказваме за бъдещето – световно преустановяване на огъня, мирни договаряния “, сподели още Гутериш. В същото време той изрази вяра, че сходни договаряния ще бъдат вероятни и в бъдеще.

„ Целта е да създадем вероятен – не незабавно, само че по-късно – един обективен свят в сходство с интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации. Но това е още надалеч “, добави генералният секретар на Организация на обединените нации.

Той също по този начин сподели, че обстановката към Запорожката АЕЦ провокира огромна угриженост.

„ Надявам се и двете страни да са задоволително деликатни, с цел да не провокират покруса. Мисля, че опцията за нуклеарна ескалация е доста дребна “, добави Гутериш.

„ Организация на обединените нации поставя старания да отговори по-добре на опасенията на Русия по отношение на договорката за зърно, само че косвените спънки пред износа на храни и торове остават ”, съобщи генералният секретар на организацията Антонио Гутериш.

" Ние сме изцяло ангажирани да се опитаме да запазим самодейността. Ние приготвяме среща на четирите страни в Истанбул и вършим всичко допустимо да отговорим по-добре на съветските проблеми. Вярно, износът на храни и торове не е под наказания, само че има косвени спънки, които остават и ние се опитваме да ги премахнем, както и да решим проблемите, които съществуват с инспекциите, които са спрени в Черно море “, разяснява Антонио Гутериш.

На 22 юли 2022 година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни артикули и торове на интернационалния пазар. Първоначално споразуменията бяха подписани за 120 дни, през ноември предходната година бяха удължени за същия период. На 18 март тази година Русия разгласи удължение на договорката с 60 дни, като предизвести, че това ще е задоволително време за оценка на осъществяването на меморандума, подписан с Организация на обединените нации.

Руското външно министерство уточни, че по-нататъшно решение за удължение на договорката ще зависи от повторното свързване на Rosselkhozbank към системата SWIFT, възобновяването на доставките на селскостопанска техника, аварийни елементи и услуги, премахването на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането, премахването на възбраната за достъп до пристанища, обновяване на работата на амонякопровода Толиати - Одеса, деблокиране на непознати активи и сметки на съветски компании, свързани с производството и превозването на храни и торове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР