Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова иранското правителство да

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова иранското правителство да
Коментари Харесай

ООН призова Иран да спре задължителното смъртно наказание

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш прикани иранското държавно управление да вкара мораториум върху потреблението на смъртното наказване, се споделя в отчета му за ситуацията с правата на индивида в Ислямска република Иран, съобщи БГНЕС.
Докладът включва информация, получена от иранското държавно управление, държавните медии, неправителствените организации, от открити източници и самостоятелни диалози с наказаните на гибел, както и техните родственици и юристи. В него се споделя, че от ноември 2018 година до май 2019 година иранското държавно управление продължи да взаимодейства със Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида. Служителите на управлението посетиха Техеран през март 2019 година и организираха срещи, с цел да обсъдят обстановката с правата на индивида в страната, в това число продължаващото смъртно наказване за малолетни.
" Генералният секретар приканва държавното управление да отстрани наложителното смъртно наказване и да откри мораториум върху потреблението му, да забрани изтезанието на малолетни нарушители при всевъзможни условия ", се споделя в рекомендациите на иранското държавно управление.
Според отчета, смъртното наказване в Иран продължава да се употребява като наказване за закононарушения, " които не съдържат детайл на съзнателно ликвидиране, както и за закононарушения, чието определение е неразбираемо ". По-конкретно, това са закононарушения като ifsad-fi-l-arz (разпространение на греховност по земята) и mohareb (враждебност към Всемогъщия, тълкуван от държавното управление като незаконно действие, употребяващо смъртоносно оръжие против други човеци или общество като цяло).
Организация на обединените нации твърди, че през 2018 година са били екзекутирани минимум 253 души. Според създателите на отчета това е доста по-малко спрямо 2017 година, " когато са регистрирани най-малко 437 случая на смъртното наказване ".
Най-малко 38 от смъртните присъди през предходната година в Иран са наложени за закононарушенията на ifsad-fi-l-arz и mohareb. За закононарушения, свързани с опиати, през 2018 година са екзекутирани 24 души, до момента в който през 2017 година са регистрирани 231 такива изтезания, се споделя в документа.
Авторите на отчета напомнят, че Иран е страна както по Международния пакт за цивилен и политически права, по този начин и по Конвенцията за правата на детето, които не разрешават смъртното наказване за закононарушения, осъществени от лица на възраст под 18 години. Авторите обаче акцентират, че Иранският углавен кодекс " резервира смъртното наказване за девойки, не по-млади от 9 лунни години, и момчета на не по-малко от 15 лунни години за закононарушения от категорията " киси " (наказание, равно на тежестта на осъщественото престъпление) или " худу ", като ликвидиране и невярност. "
" Всяка смъртна присъда, наложена въз основа на тези разпореждания за лица на възраст под 18 години, ще съставлява нарушаване на горната възбрана ", се споделя в документа.
Междувременно, в Тексас, Съединени американски щати, беше осъществена екзекуция номер 14 на наказан по тежко обвиняване нарушител. Става въпрос за човек, умъртвил и ограбил две възрастни дами, наели го да ремонтира къщата им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР