Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руският президент

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руският президент
Коментари Харесай

НАТО: Путин се проваля в Украйна, войната не върви според очакванията на Москва

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съветският президент Владимир Путин се проваля във войната в Украйна. Путин стартира и той би трябвало да приключи войната - с евакуиране на съветските войски от Украйна, добави Столтенберг.

Той прикани непризнатия от Европейски Съюз президент на Беларус Александър Лукашенко да престане да съучаства на Кремъл. НАТО остава с Украйна, докато е належащо, уточни генералният секретар. По неговите думи алиансът не взе участие във войната , само че обезпечаваната от съдружниците помощ води до промени на бойното поле.

Столтенберг уточни, че съветските въздушни удари по украински цели от началото на седмицата са израз на уязвимост и демонстрират, че войната не върви съгласно предвижданията на Москва. Русия не съумява да спре напредъка на украинските сили и няма опция, добави той.

Генералният секретар отклони въпрос на конференция, обвързван с отговорността за взривяването на Керченския (Кримския) мост. По неговите думи е редно пояснения да дадат украинските сили.

Столтенберг посочи, че съдружниците вземат решение кои хакерски атаки или хибридни дейности попадат в обсега на член 5 от Вашингтонския отговор за взаимна отбрана. Всеки тенденциозен удар по съюзническа инфраструктура ще докара до обединен и съдбоносен отговор, разясни той.

По неговите думи след възникването на провалите по газопровода " Северен поток " страните от НАТО са повишили ограниченията за сигурност по сериозната инфраструктура. Той означи, че въпросът ще бъде разискван на идната тази седмица в Брюксел двудневна среща на министрите на защитата от алианса.

Внимателно следим съветските нуклеарни сили и към този момент не отчитаме промени , уточни Столтенберг. Той добави, че НАТО е в подготвеност бързо да трансформира изпратените по източния фланг съюзнически батальони в бригади. По неговите думи съдружниците обмислят увеличение на военното произвеждане и на запасите от оръжие.

Столтенберг заяви, че идната седмица НАТО стартира обучение на силите за въздържане. По неговите думи тези действия са били подготвяни още преди началото на войната в Украйна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР