Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разказа, че в навечерието

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разказа, че в навечерието
Коментари Харесай

В навечерието на войната: Столтенберг знаел, че Русия напада Украйна до часове

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг описа, че в навечерието на 24 февруари 2022 година си е лежащ да спи с цялостното схващане за кръвопролитието, което ще се развихри след часове, написа БГНЕС.

Месеците на предизвестия от страна на ръководителя на западния боен алианс са се трансформирали в убеденост, че съветският президент Владимир Путин ще стартира тоталната си офанзива против Украйна в този ден.

" Отидох да си легна. Но нощта беше доста къса, тъй като знаех, че на някакъв стадий, до няколко часа, някой ще ме разсъни - и тъкмо това се случи ", сподели той пред Агенция Франс Прес в изявление седмица преди първата годишнина от нашествието.

" Около четири часа ми се обади началникът на щаба ми и единствено малко ми сподели, че са почнали, т.е. нашествието е почнала. Нямаше изненада, тъй като ние знаехме. "

Макар че мнозина по света до последно таяха вяра, че Москва няма да рискува с пълномащабно нахлуване, за генералния секретар на НАТО не е имало подозрение, че Путин е подготвен да работи.

" Възможно е да сме били шокирани от бруталността на войната. Но няма по какъв начин да сме били сюрпризирани, тъй като това в действителност беше нещо, което беше планувано месеци преди нашествието ", сподели той.

Пълномащабна инвазия

Сега, година след началото на войната, която лиши живота на десетки хиляди хора и подкопа сигурността на Европа, Столтенберг предизвести, че НАТО би трябвало да е подготвена за нова епоха на опълчване с Русия, която може да продължи дълго.

" Президентът Путин желае друга Европа, желае Европа, в която може да управлява съседите си, в която може да взема решение какво да вършат обособените страни ", сподели Столтенберг.

" Трябва да сме готови за дълъг път, това може да продължи доста, доста, доста, доста години. "

Войната на Москва против прозападния ѝ комшия потопи Европа в най-опасната рецесия след Втората международна война и тласна съдружниците от НАТО към най-мащабния след разпадането на Съветския съюз ремонт на защитата им.

Норвежкият началник на ръководения от Съединени американски щати алианс съобщи, че е внимателен в прогнозите какъв брой дълго ще продължи възобновеното опълчване сред Русия и Запада, тъй като измененията могат да настъпят ненадейно.

" Видяхме рухването на Берлинската стена или 11 септември ", сподели той.

По думите му НАТО " постоянно ще търси благоприятни условия още веднъж да влезе в обстановка, в която има място за по-добри връзки, само че при настоящето държание на съветския режим, на режима в Москва, няма по какъв начин да стане ".

Членовете на НАТО не са изпратили свои сили в Украйна, а някои западни чиновници се притесняват, че директен боен спор може да прерасне в нуклеарна война сред Запада и Русия.

Но откогато съветските танкове навлязоха, десетки хиляди бойци на НАТО бяха ситуирани на източния фланг на алианса, а редица европейски съдружници усилиха разноските си за защита.

Членовете на НАТО, отпред със Съединените щати, също изпратиха оръжия на стойност десетки милиарди долари на Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да се опълчи на Русия.

За мнозина това даде нов фокус на алианса, основан след Втората международна война, с цел да се опълчи на Съветския съюз, след пагубното евакуиране от Афганистан през 2021 година

Но Столтенберг настоя, че нашествието " в действителност не е трансформирала НАТО толкоз доста, тъй като трябваше да помним, че войната не стартира през февруари 2022 година Войната стартира през 2014 година, когато Русия за първи път нелегално анексира Крим.

" Това, което видяхме след пълномащабното навлизане предходната година, е изгодата от това Северна Америка и Европа да стоят дружно, е смисъла на това, което направихме през последните години, с цел да влагаме повече в защита, да повишим готовността си ", сподели той.

" Това потвърди значимостта и значимостта на НАТО. "

Бившият норвежки министър председател отговори на обвиняванията, че НАТО е могла да направи повече, с цел да предотврати тоталното навлизане на Русия, като въоръжи по-бързо Украйна след Крим или я приближи до защитния щит на алианса.

" Черно и бяло, вярно и неверно "

" Това е война по решение на президента Путин, има единствено един виновен и това е президентът Путин и хората, които вземат решения в Москва ", сподели той.

" Можем да проучваме, можем да обсъждаме, всички можем да обмисляме разнообразни решения, само че това по никакъв метод не отстранява отговорността, която президентът Путин носи за тази война. "

" Понякога в историята всичко е черно-бяло. Понякога в действителност има вярно и неверно ", добави той:

След година на сражения, в които и двете страни настояват, че са умъртвили десетки хиляди свои врагове, НАТО предизвестява за възобновяване на съветската атака, защото Москва насочва от ден на ден бойци към фронтовата линия в опит да компенсира предходните неуспехи.

Столтенберг обаче съобщи, че членовете на алианса остават както постоянно ангажирани да подсигуряват, че Украйна в последна сметка ще победи.

" Ние сме там, с цел да подсигуряваме, че Украйна ще завоюва тази война, и да ѝ предоставим оръжията, боеприпасите и поддръжката, от която се нуждае ", сподели той.

" Ако президентът Путин победи в Украйна, това ще бъде покруса за украинците. Но ще бъде рисково и за всички нас, тъй като тогава посланието към него и другите властнически водачи ще бъде, че когато употребяват военна мощ, могат да реализират задачите си. "

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР