Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да се

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да се
Коментари Харесай

НАТО призовава Китай да се включи в преговорите за контрол на ядрените оръжия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Китай да се включи в интернационалните старания за ограничение на разпространяването на нуклеарните оръжия, на фона на опасения, че азиатската суперсила създава бързо ракети, способни да носят нуклеарни бойни глави, съобщи Асошиейтед прес.

Докато излагаше целите си за нуклеарно разоръжаване на годишната конференция на НАТО за надзор на въоръженията, Столтенберг съобщи, че в бъдещите договаряния за ограничавания на ракетите би трябвало да бъдат включени повече страни, а освен Русия. " Като световна мощ, Китай има световни отговорности в контрола над въоръженията. Пекин също ще има изгода от взаимни ограничавания на броя им, по-голяма бистрота и повече предсказуемост ", акцентира Столтенберг. " Това са основите на интернационалната непоклатимост ".

Той предизвести, че нуклеарният боеприпас на Пекин нараства бързо, като уточни, че " Китай строи огромен брой ракетни силози, които могат да усилят доста нуклеарния му капацитет. Всичко това се случва без никакви ограничавания или задръжки. И при цялостна липса на бистрота ".

През 2019 година Съединени американски щати се изтеглиха от подписания през 1987 година Договор за очистване на ракетите със междинен обхват, обвинявайки Русия в нарушение на двустранното съглашение. Договорът беше първата мярка за надзор на въоръженията, целяща да забрани цялостен клас оръжия: изстрелваните от сушата крилати ракети с обхват сред 500 и 5000 км. Русия отхвърля да е нарушавала контракта.

Докато договорът се разпадаше, Китай продължаваше да създава сходни оръжия и не демонстрира особени признаци, че е податлив да се причисли към сходни договаряния за ограничение на разпространяването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР