Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Иран да

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Иран да
Коментари Харесай

НАТО призова Иран прозрачно да разследва самолетната катастрофа над Техеран

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани през днешния ден Иран да обезпечи задълбочено и транспарантно следствие на злополуката над Техеран с украински пътнически аероплан.

Нямаме причина да се съмняваме в данните на няколко страни от НАТО, съгласно които наподобява самолетът е бил свален с удар на иранската противовъздушна защита, добави Столтенберг.

По неговите думи в Близкия изток в последните 48 часа се следи известно усмиряване, само че е належащо още. Никой няма интерес от спор в Близкия изток, добави той.

По неговите думи интернационалният тероризъм основава заплаха за всички, а битката с терористите от " Ислямска страна ", въпреки и доста напреднала, не е завършила. Столтенберг заяви, че НАТО има подготвеност да възобнови обучителната си задача в Ирак, незабавно щом изискванията на място разрешат. Той прикани поддръжката за Ирак да се резервира.

Посланието на НАТО е, че поддържаме напъните на Организация на обединените нации за постигането на мир в Либия, добави Столтенберг. Той взе участие в днешното изключително съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи, свикано след напрежението сред Техеран и Вашингтон от последните дни. В съвещанието взе участие и пратеникът на Организация на обединените нации за Либия Гасан Саламе.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи през днешния ден преди началото на съвещанието, че ситуацията при започване на новата година е " малко комплицирана " и " тревожна ". Той заяви, че му следва нов диалог за Либия с съветския външен министър Сергей Лавров. Борел посочи, че към този момент е разговарял с премиера на Ирак, с държавния секретар на Съединени американски щати, както и с външните министри на Турция и на Иран поради напрежението в района в последно време. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР