Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща между
Коментари Харесай

НАТО приветства срещата между Северна и Южна Корея

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днешната среща сред ръководителите на Северна и Южна Корея. Той дефинира тази среща като историческа и изрази вяра за същинска смяна в държанието на Пхенян.

 © Българска телеграфна агенция
По неговите думи глобите, наложени на Северна Корея, явно са оказали забележителен напън. Виждаме прогрес и първа насърчителна стъпка, остава още доста тежка работа. Напълно поддържаме постигането на политическо решение. Приветствам днешната среща в общо изпитание за спокойно решение на откритите въпроси, добави той на конференция след първата част от днешното съвещание на министрите на външните работи на страните от пакта.

 Историческа среща на върха сред водачите на Северна и Южна Корея Историческа среща на върха сред водачите на Северна и Южна Корея
Ким Чен-ун и Мун Дже-ин са първите ръководители на двете страни, които беседват от повече от 10 години. Срещата, която продължава и в този час, се...

По мотив Русия Столтенберг уточни, че връзките сред НАТО и Москва през днешния ден не са нито като при Студената война, нито както при опита за определяне на стратегическо партньорство. Съществуват доста провокации поради държанието на Москва в последните години. Видяхме голям брой опити за намесата във вътрешните работи и изборните процеси в страни от алианса. Работим с Русия в опит да подобрим връзките си, всички в алианса би трябвало да останем солидарни, уточни генералният секретар. В отговор на въпрос той добави, че няма мотив за подозрения в оценката на Англия за отговорността за отравянето на разузнавача Сергей Скрипал.

По мотив разискването на политиката на отворените порти на НАТО Столтенберг съобщи, че решението на алианса да предложи договаряния за присъединението на Македония остават в действие и това зависи от изхода на разногласието с Гърция. Видяхме Русия да възразява при съвсем всяко разширение на НАТО, само че непрекъснато заявяваме, че вратите ни остават отворени - никой различен няма думата по този въпрос. Щом въпросът с името на Македония се реши, подготвени сме да поканим Скопие за договаряния, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР